Wereldwijd wordt een derde van het voedsel dat voor de mens wordt geproduceerd weggegooid. Dat komt erop neer dat de Nederlandse consument jaarlijks voor 2,5 miljard euro voedsel in de container deponeert. 50 kilo per persoon per jaar. Ook producenten, tussenhandel, horeca en supermarkten verspillen samen 2,5 miljard euro aan voedsel.
Het Soepcafé is een werkgroep van Transition Town Assen en ontstaan vanuit de behoefte om voedselverspilling tegen te gaan. Daarnaast speelt het bewustmaken van het probleem en het sociale aspect natuurlijk ook een grote rol. De vrijwilligers gaan actief langs supermarkten om datgene op te halen wat normaal gesproken weg werd gegooid.
De afgelopen keren werd het Soepcafé druk bezocht. Zo was de groep in de Groeiplek en al drie keer in vrijeschool de Es in de weer met pannen en potten. De groep vindt het erg leuk om Assen door te reizen zodat niet iedereen steeds naar Assen-oost hoeft te komen en er daardoor ook steeds ander praatvolk aanschuift.
Het Soepcafé wordt elke laatste vrijdag van de maand gehouden. De soepjes zijn geheel plantaardig en één ervan is zelfs glutenvrij. Iedereen kan plaatsnemen aan tafel, aanmelden hoeft niet. Het Soepcafé vraagt wel een bijdrage naar draagkracht. Zo kan iedereen mee-eten en kunnen wij weer andere dingen op touw zetten voor de Asser inwoner.
Vind je het leuk om ook als vrijwilliger aan de slag te gaan bij het Soepcafé? Dat kan! Je kunt ingedeeld worden op het tijdstip dat jou het beste uitkomt. Als je eerst een soepje komt eten dan weet je wie we zijn en hoe de sfeer is.
De inloop is vanaf 17.00 uur. De maaltijd wordt, na het bedanken van de gulle groente-gevers om 18.00 geserveerd. Tegen 19.30 moet het bordje leeg zijn.
Het Soepcafé heeft een eigen Facebookpagina en staat vermeld op de website van transitiontownassen.nl Voor directe vragen over het Soepcafé verwijzen we je graag naar Helena