We zijn zeer verheugd: Robijn huijs heeft een nieuwe locatie, zegt Initiatiefnemer & Coördinator Cees van der Boom, van het Inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten & mantelzorgers. Via een bruikleenovereenkomst kunnen we onze intrek nemen in het gebouw aan de Mandemaat 1a in Assen, dat nu leegstaat.
Bestuursvoorzitter Robijn huijs, Jeannet Bos, tekende vandaag de bruikleenovereenkomst. We krijgen dan de beschikking over een hele vleugel met vier spreekkamers, twee grote open ruimten die we kunnen inrichten als huiskamer en activiteitenruimte, een opslagruimte en nog een extra kamer, zegt Cees van der Boom.
Openstellingstijden
We kunnen er vanaf nu al in, maar gaan officieel over op 1 juli. Tot dan zijn onze gasten nog steeds welkom aan de Overcingellaan 17 bij Flexible WorkPlace.
Vanaf 1 juli verwelkomen we onze gasten aan de Mandemaat 1a. Vooralsnog blijven onze openingstijden ongewijzigd: elke dinsdag en elke donderdag van 10:00 - 16:00 uur.
We hopen dat op korte termijn uit te breiden maar dat hangt van onze vrijwilligers af.
Vrijwilligers
Het Robijn huijs is erg blij dat dat er steeds meer vrijwilligers zijn die zich willen inzetten voor mensen met kanker en hun naasten & mantelzorgers. Belangrijk is dat zij oordeelloos kunnen luisteren. Onze gasten krijgen al zó veel adviezen en tips; het belangrijkste is dat onze gasten zich gehoord en gezien voelen, aldus Van der Boom.
Meld jij je aan als gastvrouw / gastheer? Zie dan de informatie op de website: help je mee als vrijwilliger in Assen. Zij hopen dat die groei zich voortzet. Als dat het geval is, kunnen ze de openingstijden verruimen. Ons uiteindelijke doel is dat we op termijn vijf dagen in de week open zijn, want onze gasten vragen daar om. We kunnen dan ook specifieke themabijeenkomsten organiseren voor naasten, nabestaanden, mantelzorgers, etc. en misschien ook in de avonden, vertelt Van der Boom.
Effectonderzoek informele zorg
Van der Boom: De méérwaarde van informele zorg die wij onze gasten bieden is nu ook door onderzoek aangetoond en bewezen. Dit onderzoek is gebaseerd op de methodiek van positieve gezondheid, zoals die door Machteld Huber is ontwikkeld.
Zij gaat uit van gezondheid als het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale levensuitdagingen om te gaan en zo veel mogelijk eigen regie te voeren in plaats van afwezigheid van ziekte.
96% van de bezoekers aan een inloophuis geeft aan binnen minimaal één van de domeinen van positieve gezondheid een positieve verandering te ervaren; 92% op twee domeinen en 89% op die of meer domeinen!
Die domeinen betreffen Lichaamsfuncties, Mentaal welbevinden, Zingeving, Kwaliteit van leven, Sociaal-maatschappelijke participatie en Dagelijks functioneren.
Medisch specialisten
Sommige van de gasten worden actief doorverwezen door medisch specialisten: We zijn blij dat we een goede band hebben met het Wilhelmina Ziekenhuis, specialisten, verpleegkundig specialisten, huisartsen, enz.
Om bij ons op bezoek te komen hoef je je niet aan te melden en is geen verwijzing nodig. Tijdens onze openingstijden ben je als gast gewoon welkom.
Toekomstbestendige financiering
Het Robijn Huijs is een vrijwilligersorganisatie met ANBI-status en volledig afhankelijk van giften, donaties, sponsoring, emballage-acties. Van der Boom: Hoewel de meerwaarde van ons werk nu is aangetoond, krijgen we helaas nog geen subsidies.
Daarom ontwikkelden we tientjesleden en voor ondernemers, bedrijven en organisaties de Vriend van Robijn huijs-sponsorpakketten. We nodigen hen van harte uit om ons te steunen. Zonder die steun kunnen we ons werk anders niet voortzetten.
Uitdaging
Zij staan nu weer voor een nieuwe uitdaging. De locatie is leeg en ze willen die zo gezellig en huiselijk mogelijk inrichten. Hulp is welkom! Het allerbelangrijkst is dat onze gasten zich thuis voelen. Zij staan centraal. Voor hen staan we klaar.