Uitgraven tunnel De Maten in Assen (video)

Uitgraven tunnel De Maten in Assen (video)

Bij de werkzaamheden van de nieuwe Tunnel de Maten is de aannemer al ver onder het maaiveld terecht gekomen.

De graafwerkzaamheden onder het spoor hebben enig achterstand opgelopen doordat er meer water op deze diepte aanwezig was dan verwacht. De afgelopen weken zijn er veel damwanden geplaatst die het zand tegen moeten houden. Op acht meter diepte zit meer water dan gepland, maar de graafmachine kan er nu onderdoor rijden om het leem- en zand weg te halen.

Damwanden waterkelder
Aan de westkant van de tunnel komt een diepe waterkelder die het water binnen het tunnelplan moet afvoeren. Rond de toekomstige waterkelder komen nu damwanden van 16 meter diepte. Maar doordat er veel steenslag en er een harde leemlaag zit, hebben ze moeite met het behalen van deze diepte. Tot twee keer toe is er een zwaardere compressor gebracht om de damwanden op diepte te krijgen.

Kunststof damwanden
Bij de in- en uitgang van de tunnel komen er langs de weg damwanden van 50 centimeter breed, dit om water buiten de tunnelbak te houden. Deze kunststof damwanden zijn 7,20 meter lang en worden op een speciale manier geplaatst. Een drainagemachine maakt een geul waarin water wordt gemengd met het leem en zand. Hierna plaatst een andere kraan de kunststof damwand, die vervolgens door een kraan met trilnaalden de grond in wordt gewerkt. ,,Een unieke combinatie tussen de drainagemachine en de trilnaalden, vertelt de kraanmachinist. De leemlaag is hard en moeilijk doordringbaar.

Afvoer
Uiteindelijk komt er bij het uitgraven van de tunnelbak veel grond vrij. Een groot deel gaat naar de geluidswal bij Baggelhuizen, die bijna voltooid is. Een ander deel zal gebruikt worden op plaatsen waar de leemgrond hergebruikt kan worden om dijken aan te leggen. Trekkers en vrachtwagens voeren dit zand af.

Afronding
Ondanks enige vertraging gaat de aannemerscombinatie er nog steeds van uit dat de tunnel dit jaar kan worden opgeleverd.

Tekst: Henk Smit

Tiplijn