Assen zoekt verwanten van laatste bombardement 2e WO

Assen zoekt verwanten van laatste bombardement 2e WO

Tijdens de 2e wereld oorlog zijn er veel slachtoffers gevallen en van sommige incidenten is heel weinig bekend. Assen is op zoek naar verwanten van deze slachtoffers.

Mislukte bombardement op Assen wordt permanent herdacht na de plaatsing van 2 herdenking plaquettes op 11 april 2019 in Assen. De bijeenkomst start bij een tijdelijk tentoonstelling in de DNK en gaat na de twee plaatsen waar destijds vele slachtoffers vielen en de plequettes worden onthult.

Burgemeester Out vertelde dat hij twee jaar geleden met een nabestaande van één van deze onbedoelde bombardementen in gesprek kwam. Dat deed hem beseffen dat die gebeurtenissen grote invloed hebben gehad op de nabestaanden. Een dat met het sterven van deze nabestaanden deze dramatische gebeurtenissen makkelijk in de vergetelheid kunnen raken. Om dat te voorkomen heeft hij de Asser Historische Vereniging (AHV) gevraagd daar onderzoek naar te doen.

Verwanten gezocht
Van alle slachtoffers zijn verwanten gevonden behalve van de familie Vrijs (Nieuwstraat/Weth. Buningstraat) zijn echter geen nabestaanden achterhaald. Wij doen dan ook een oproep aan iedereen die denkt iemand te kennen de gerelateerd aan deze familie contact met HVA op te nemen (06) 30 29 00 05,  is de oproep van burgemeester Out.

Twee mislukte bombardementen van de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog kostten het leven aan vijftien Assenaren. Dit stukje geschiedenis lijkt bijna te zijn vergeten maar heeft toch veel los gemaakt bij verwanten. De twee losstaande incidenten zullen rond 11 april meer aandacht krijgen, de eerste was op op 3 januari 1941 waar in de Eschstraat valt een bom waarbij zeven mensen overlijden. Op 14 maart 1945, een maand voor de bevrijding van Assen, vielen er onbedoelde Engelse bommen op de Nieuwstraat, de huidige wethouder Buningstraat. Hier vielen acht dodelijke slachtoffers.

Expositie in de DNK op 11 April
Naast de twee plaquettes die in de twee straten worden geplaatst met daarop informatie over de bombardementen, wordt er ook een expositie over dit onderwerp in De Nieuwe Kolk ingericht. Hier zullen fotos te zien zijn en het verhaal worden vertelt.

Zie: www.ahvassen.nl

Tiplijn