Assen heeft 150 nieuwe bij-vriendelijke bomen en struiken

Assen heeft 150 nieuwe bij-vriendelijke bomen en struiken

Assen heeft 150 nieuwe bij-vriendelijke bomen en struiken er bij gekregen.

Vanwege de slechte weersomstandigheden op 13 maart was de plantactie in de gemeente Assen verzet naar vandaag. Vanochtend werden op de geluidswal langs de A28 alsnog 150 bij-vriendelijke bomen en struiken geplant, een Drents bloemenmengsel gezaaid en werden er natuurlijke nestelplekken gecreëerd. De plantactie is onderdeel van het project Nederland Zoemt dat in Drenthe wordt gecoördineerd door Landschapsbeheer Drenthe en is mogelijk gemaakt dankzij de actie van supermarktketen Lidl.

Wethouder Janna Booij, leerlingen van de W.A. van Lieflandschool en betrokken inwoners gingen vandaag de bomen en struiken planten, maakten met grasplaggen en leemhoudend zand een natuurlijk bijenhotel en zaaiden een inheems Drents bloemenmengsel. Landschapsbeheer Drenthe was verantwoordelijk voor de organisatie van de plantactie en zorgde voor het plantgoed, de schoppen en overige benodigdheden. Tijdens de plantactie werden bij-vriendelijke bomen en struiken geplant zoals de eenstijlige meidoorn, de zwarte bes en de geoorde wilg. Tevens werden er een drietal fruitbomen geplant.

Bij-vriendelijke gemeente
In juli 2018 is de gemeente Assen uitgeroepen tot bij-vriendelijke gemeente dankzij hun inzet voor wilde bijen. De gemeente plant de laatste jaren steeds meer planten, bloembollen en bomen en de bermen worden op ecologische wijze gemaaid en beheerd. In de gemeente zijn 63 wilde bijensoorten waargenomen. Het bij-vriendelijk inrichten van de geluidswal is een mooie bijdrage voor deze wilde bijen.

Nederland Zoemt
In 2017 is dankzij een extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij Nederland Zoemt gestart. Dit landelijke project moet het voedselaanbod en de nestgelegenheid van wilde bijen structureel vergroten. Dat gebeurt onder andere door het aanleggen van bloemrijke stroken of weiden, het creëren van open zandplekken en het plaatsen van (natuurlijke) insectenhotels. In Drenthe wordt op veel verschillende plekken in diverse gemeenten gewerkt voor de wilde bij.

Nederland Zoemt is een project van LandschappenNL, Naturalis, IVN en Natuur & Milieu en wordt mogelijk gemaakt door de extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij. Meer informatie is te vinden op www.nederlandzoemt.nl

Freddy Rozenveld _auto_generated_thumb_ _auto_generated_thumb_ _auto_generated_thumb_ _auto_generated_thumb_ _auto_generated_thumb_ _auto_generated_thumb_
Tiplijn