Daar hadden de andere politieke partijen niet van terug. Op 13 maart was het feit dat Assen 210 jaar geleden zijn stadsrechten kreeg. Ook bestond de gemeente Assen nog eens 760 jaar.
Het college, de raadsleden en alle andere aanwezigen kregen een gebakje van Stadspartij PLOP vanwege dit unieke feit.
Beleef de historie van Assen (bijdrage fractie stadspartij Plop):
Wij vragen vanavond uw Aandacht voor de historie van onze mooie stad Assen.
Er stonden slechts enkele boerderijen in de plaats Assen, toen in 1259 de nonnen van het klooster Maria in Campis zich hier vestigden.
Het nonnenklooster werd gebouwd op de plek waar momenteel het centrum van Assen ligt. In de zuidmuur van de Abdijkerk van het Drents Museum en de westelijke muur van het Drents Archief zitten nog stukken muur uit de kloostertijd. Het zijn de oudste stukjes Assen.
Enkele straatnamen verwijzen naar die tijd: Gedempte Singel, Noordersingel, Oostersingel en Zuidersingel...
Het dorp Assen is toen geboren..
Koning Lodewijk Napoleon, verleende op 13 maart 1809 in het Ontvangershuis aan de Brink in Assen stadsrechten aan het dorp Assen. De plaats telde zo n 150 huizen en minder dan 700 inwoners. Lodewijk Napoleon gebruikte het verlenen van de stadsrechten om belangrijke steden in Nederland onder controle te krijgen of te houden. De koning benoemde toen ook de leden van het Asser stadsbestuur. Dat waren toen familieleden en vertrouwelingen van landdrost Petrus Hofstede.
Het Sterrenbos ( Asser bos) werd bij die gelegenheid aan de nieuwe stad geschonken.
Voorts werd 20.000 gulden ter beschikking gesteld voor de bouw van woningen; de betreffende straat heet nog steeds Nieuwe Huizen.
Assen kon zich van af toen stad noemen.
Gelukkig maar, anders was er nooit een Stadspartij PLOP geweest.
Als bestuurlijk centrum trok Assen energieke en welgestelde inwoners en daarmee ook initiatieven aan, die bijdroegen tot een langzaam maar zekere groei van voorzieningen en aanzien.
Zoals een krantendrukkerij in 1823, een Latijnse school in 1825, een diligencedienst op Groningen in 1830, een rechtbank in 1840, een eerste aanzet voor een garnizoen in 1852 en een spoorwegstation in 1870. Niet onbelangrijk was ook de Drentse Hoofdvaart die tot aan het hart van het stadje werd doorgetrokken.
Assen vervult sinds die tijd binnen Drenthe ook een belangrijke centrumfunctie op tal van gebieden: bestuur, rechtspraak, industrie, defensie, markten, handel, winkelapparaat, onderwijs, psychiatrische gezondheidszorg, het ziekenhuis en het TT Circuit.
Daar zijn wij nog steeds trots op !
In 2009 hebben we het 750 jarig bestaan en de 200e verjaardag van de stad goed gevierd, wie herinnert zich dat niet? ( neem de boekjes van toen mee) Stadspartij PLOP nog wel en wij vinden dat Assen jaarlijks op 13 maart wat te vieren heeft.
Assen bestaat dit jaar 760 jaar en bezit 210 jaar stadsrechten. Wie jarig is trakteert! ( Stadspartij PLOP is binnenkort 26!)
Laat het cakeje u smaken
Assen; van harte Gefeliciteerd en nog vele, vele jaren !