Openbaar onderwijs in Assen organiseert debat

Openbaar onderwijs in Assen organiseert debat

Op maandag 18 maart organiseren PrO Assen, het Dr. Nassau College en Plateau Integrale Kindcentra een debat voor leerlingen van het openbaar onderwijs in Assen.

Ongeveer 40 leerlingen zullen in de Statenzaal van het Provinciehuis met elkaar én met statenleden in debat gaan over diverse stellingen. Het debat wordt geopend door mw. Jetta Klijnsma, commissaris van de Koning in Drenthe. Gedeputeerde Cees Bijl zal de debaters voorzien van goede adviezen en ontdekt misschien nog wel toekomstig politiek talent onder de deelnemers. Met dit debat wordt het startschot gegeven voor de landelijke openbaar onderwijs campagne School!Week . Alle openbare scholen laten in deze week zien hoe waardevol het openbaar onderwijs is.

Openbaar onderwijs staat voor onderwijs dat voor ieder kind toegankelijk is en dat zoveel mogelijk leerlingen, met aandacht voor hun verschillen, optimale ontwikkelingsmogelijkheden biedt. Wederzijds respect, waarden en normen, ieder kind welkom, open en democratisch zijn kernwaarden van het openbaar onderwijs.

Bij het leren debatteren komen veel aspecten uit deze kernwaarden aan bod. Leerlingen leren om zichzelf te presenteren, een mening te verkondigen en om met respect te luisteren naar meningen van anderen. Vaardigheden die belangrijk zijn om straks als volwassen burger te kunnen deelnemen in de maatschappij.

In de periode voorafgaand aan het debat besteden alle openbare scholen in Assen aandacht aan debatteren. Iedere school kiest leerlingen die gaan meedoen aan het openbaar onderwijsdebat in de Statenzaal van het Provinciehuis in Assen. De deelnemers zijn leerlingen van het Dr. Nassau College locatie Penta en locatie Quintus, leerlingen van PrO Assen (Praktijk Onderwijs) en leerlingen uit de groepen 7 en 8 van de basisscholen van Plateau Integrale Kindcentra. De leerlingen variëren in leeftijd van 10 tot 17 jaar. De organisatie van het debat houdt rekening met dit leeftijdsverschil. Het debat wordt geleid door een debatleider die ervoor zorgt dat het debat op een goede manier wordt gevoerd.

Het openbaar onderwijs in Assen vindt dit debat een waardevolle activiteit voor de leerlingen. Want jongeren van nu beslissen straks immers over de toekomst.

Tiplijn