Qbuzz presenteert nieuwe bussen: de toekomst is groen

Qbuzz presenteert nieuwe bussen: de toekomst is groen

Qbuzz heeft vanmiddag bij het station van Assen de bussen van de toekomst gepresenteerd.

90 procent minder CO ‚-uitstoot. Het busvervoer in Groningen en Drenthe is vanaf december 2019 voor een belangrijk deel Zero-Emissie. Groningen en Drenthe zetten met de verduurzaming nieuwe standaarden op het gebied van duurzaamheid in het openbaar vervoer, passend bij de ambitieuze energieagenda van het noorden. Slim & groen en CO ‚ neutraal.

Mevrouw Fleur Gräper - van Koolwijk en de heer Henk Brink, gedeputeerden van respectievelijk Provincie Groningen en Provincie Drenthe, hebben de bussen officieel welkom geheten. Het gaat om in totaal 164 bussen die volledig elektrisch gaan rijden. Alle 45 stadsbussen in Emmen, Assen en Groningen worden volledig elektrisch. Zo ook 59 Q-link bussen op Q-link 1, 2, 3, 4 en 5. Q-link 6, 12 en 15 volgen later.

Ook de streekbussen gaan de transitie maken. In totaal worden 60 streekbussen in de provincie Groningen en Drenthe volledig elektrisch. De rest van de bussen rijdt op HVO, niet zero-emissie, maar wel met een grote besparing in CO ‚uitstoot. Twee streekbussen rijden al op waterstof, ook zero emissie. In 2020 komen er 20 of mogelijk 30 waterstofbussen bij.

De nieuwe concessie voor Groningen en Drenthe stelt hoge eisen aan verduurzaming en productverbetering. Voor de inwoners van Drenthe en Groningen betekent deze verduurzaming minder hinder voor de omgeving, minder uitstoot van schadelijke stoffen, minder geluid en op de lange termijn een positieve bijdrage aan het klimaat. In de bus zullen het geringere geluidsniveau opvallen en ook voorzieningen als comfortabele stoelen, wifi, airco en USB-laders.

_auto_generated_thumb_ _auto_generated_thumb_ _auto_generated_thumb_
Tiplijn