Van 1907 tot 1928 werden er allerlei opgravingen in en rond de Nubische piramiden gedaan door de Amerikaanse egyptoloog George Reisner (1867-1942). Door de bouw van dammen en schatgravers raakte het erfgoed bedreigd. Een deel van de vondsten nam hij volgens afspraak mee naar Amerika, het andere deel werd aan musea in Khartoem en Cairo geschonken. Hierdoor beschikt het Museum of Fine Arts in Boston als enige ter wereld over zo n veelzijdige Nubische collectie.
Nieuwe kijk
Aangezien Reisner was opgeleid als egyptoloog keek hij vooral naar Nubië als een randgebied van Egypte. Zijn ideeën bepaalden daarom een eeuw lang ons beeld van de geschiedenis van Nubië. Recentelijk onderzoek heeft aangetoond hoe belangrijk en machtig Nubië was. Tijdens de lezing vertelt Bastiaan Steffens over de rol van Reisner en de rijke Nubische cultuur.
Land van de Zwarte Farao s
Deze lezing vindt plaats in het kader van de tentoonstelling Nubië Land van de Zwarte Farao s. Lange tijd werd Nubië vooral neergezet als een kolonie van Egypte. Het Drents Museum presenteert Nubië als een Afrikaanse grootmacht met een rijke cultuur. Ruim 300 Nubische objecten leggen die cultuur bloot en onthullen het mysterie van het oude Nubië. De collectie is nog maar zelden in Europa te zien geweest en is nog tot en met 5 mei in Assen te bewonderen.