Fotojournalisten staken voor tariefsverhoging

Fotojournalisten staken voor tariefsverhoging

Ruim vijfhonderd fotojournalisten hebben vandaag het werk neergelegd om aandacht te vragen voor de lage tarieven waar fotografen voor moeten werken.

Al jaren dalen de verkooptarieven voor fotos. De fotojournalisten vrezen dat, als het zo doorgaat, fotojournalistiek over tien jaar nog slechts een veredelde hobby is, aldus de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).

Niet alleen de Nederlandse belangenverenigingen steunen deze actie. Ook kregen de fotojournalisten volgens de NVJ steun vanuit het Buitenland: De actie wordt gesteund door tal van internationale journalistieke organisaties, zoals de NUJ in het Verenigd Koninkrijk en Ierland, De Vereniging van Beeldjournalisten in België, de Europese Federatie van Journalisten EFJ en de vakbond FNV.

De actie was gericht tegen alle media die ondermaatse tarieven voor nieuwsfoto s betalen. De fotojournalisten hebben drie eisen: ze willen dat online tarieven gelijk worden gesteld aan de tarieven voor plaatsing van hun foto in print, meer zeggenschap over het auteursrecht van hun eigen foto s en ze willen een indexatie van de tarieven met 14 procent (inflatiecorrectie vanaf 2010).

Voor de deur van het ANP/HH in Den Haag voerden een groot deel van de stakers actie. Zij overhandigden de directie van het ANP/HH een advertentie met de namen van alle deelnemende fotojournalisten. Hiernaast poseerden de actievoerders bij een groot doek met daarop de tekst: Fotojournalistiek heeft een prijs! .

Tiplijn