De nog nooit eerder vertoonde beelden zijn geschoten door onderwijzer en filmmaker Wim Hiddingh uit Gasselte, die na zijn overlijden een schat aan films heeft nagelaten. De gratis themafilm geeft een schitterend inkijkje in het Drenthe van de jaren zeventig. Beelden van het werken op de boerderij, naoberschap in de dorpen, gebruiken in die tijd en het modebeeld komen aan bod. De zwartwit én kleurenbeelden tonen het normale leven in een Drents dorp en zullen daarom voor velen een feest der herkenning zijn. De film duurt circa veertig minuten en is tijdens openingstijden gratis te zien in het Drents Archief. Het archief is geopend van dinsdag t/m donderdag 10.00 17.00 uur en vrijdag 10.00 13.00 uur.
Op een zonnige dag in april trekt een boer de weide in met zijn kunstmeststrooier, voortgetrokken door een Belgisch trekpaard. Hoewel de landbouw steeds verder mechaniseert, worden de koeien in veel gevallen nog met de hand gemolken en het graan persoonlijk gekeurd en geroken. Iedereen draagt zijn steentje bij op de boerderij, zelfs pa steekt in zijn zondagse pak de handen nog uit de mouwen.
Paardenkeuring en neutiepikken
Naoberschap zien we ook nadrukkelijk terug in de film. De buurvrouw helpt met het lappen van de ramen terwijl de buurman zijn houten ladder uitleent om de dakgoot te repareren. In de moestuinen wordt hard gewerkt om de sperziebonen en worteltjes op tijd te kunnen oogsten. Ook de gebruiken en tradities in het dorpse leven komen aan bod. We zien het hele dorp uitlopen voor de jaarlijkse paardenkeuring, en tijdens Pasen wordt er strijd geleverd op de zorgvuldig uitgetekende neutiepik-baan, terwijl de schooljeugd de verstopte paaseieren helpt zoeken.
In de zomer zoeken de dorpsgenoten van filmmaker Wim Hiddingh massaal verkoeling bij t Nije Hemelriek, een van de vele recreatieplassen die Drenthe rijk is. Verderop in het jaar komen de schaatsen uit het vet. Op een bevroren ven of ondergelopen weiland worden schaatswedstrijdjes verreden terwijl de allerkleinsten zich achter een stoel staande proberen te houden op het gladde ijs.
Over Wim Hiddingh
Wim Hiddingh was in het dagelijks leven onderwijzer, maar zijn grootste hobby was film en fotografie. Hij legde alles vast wat er in zijn woonplaats gebeurde. Zo maakte hij vele statieportretten van Prins Carnaval bij de plaatselijke carnavalsvereniging, fotografeerde hij tijdens bijeenkomsten van de boermarken en maakte hij de foto s voor een kalender van de lokale gymnastiekvereniging. Hiddingh legde in meer dan zestig Super-8 films het dagelijkse leven vast in een Drents dorp. Nu, zoveel jaren later, geeft het een prachtig tijdsbeeld waar velen met een lach naar terug zullen kijken. De film van Wim Hidding is tijdens openingstijden doorlopend te bekijken in de Digilounge van het Drents Archief en duurt ongeveer veertig minuten. De toegang is gratis. De openingstijden zijn dinsdag t/m donderdag 10.00-17.00 uur en vrijdag 10.00-13.00 uur.