Intimidatie bij KVT in Assen: incident niet acceptabel

Intimidatie bij KVT in Assen: incident niet acceptabel

Twee teams zijn door de organisatie van het Kerst Volleybal Toernooi uit het toernooi gezet. Dit omdat leden van de teams zich hebben misdragen.

Het bestuur van de KVT heeft vandaag twee teams uit Assen uitgesloten van verdere deelname aan het toernooi. Volgens de organisatie misdroegen zij zich afgelopen nacht tegen het bestuur en vrijwilligers.

De misdragingen zijn gedaan door leden van teams uit Assen. Dit omdat zij vonden dat zij speciale rechten hebben binnen Assen dan vooraf is afgesproken. Intimidatie en bedreigingen zijn nooit goed te praten en hierop kan een organisatie alleen hard en duidelijk optreden.

Regels bij slaapplaatsen
Al jaren zijn er duidelijke afspraken wie in de sporthal slaapt en gebruik mag maken van de kantine en voorzieningen. Ook dit is goed bekend bij alle sporters van het toernooi. Toch meenden enkele sporters dat die regels niet voor hen golden. Omdat er niks in Assen verder te doen was, vonden ze dat zij rechten hadden om naar de sporthal te gaan en een feestje te vieren.

Bedreigingen en misdragingen
Anike van Oosterom, aanvoerder van de dames 1 van Sudosa-Desto, vindt dat de organisatie van het KVT zorg had moeten dragen voor feestruimte in de Asser horecavoorzieningen. Dat deze voorzieningen, die ruimte beschikbaar stelden en rond 1:00 uur gesloten waren, was volgens haar een grote blunder. Dat leden van haar vereniging en teams zich dan later misdroegen bij de sporthal, vindt ze ook de fout van de organisatie.

Het is onbekend of vanuit Sudosa-Desto nog disciplinair gestraft gaat worden, en of de foute teamleden in de toekomst nog wel welkom zijn bij de KVT.

Officiële verklaring organisatie Kerst Volleybal Toernooi
Bij het Kerst Volleybal Toernooi te Assen is op de 2e speeldag, 28 december 2018, bekend geworden dat er twee teams zijn gediskwalificeerd voor het toernooi.

Hieronder geven wij, organisatie, een toelichting op het voorval. Het Kerst Volleybal Toernooi (hierna KVT) maakt tijdens het toernooi gebruik van sporthal Olympus als slaapaccommodatie. Net als voorgaande jaren, waarin er in schoolgebouw Salland werd overnacht, is er een bar aanwezig in de accommodatie. Dit verschilt in geen enkele manier ten opzichte van voorgaande jaren. Hiervoor wordt de kantine van Sudosa-Desto afgehuurd.

Vanwege organisatorische en veiligheidsredenen zijn er afspraken over de toegang van Olympus. Net als voorheen mogen alleen deelnemers die overnachten in de slaapaccommodatie naar binnen. Alle overige spelers worden niet naar binnen gelaten.
Het is helaas voorgevallen dat er spelers Olympus zijn binnengekomen die daar niet slapen. Bij de ingang van Olympus is de toegang van spelers geweigerd. Zij zijn echter toch binnengekomen. Toen dit duidelijk werd, is hen vriendelijk verzocht om het pand weer te verlaten en elders heen te gaan. Hierop hebben zij het pand verlaten maar stonden even later toch weer binnen. Er is hen wederom verzocht weg te gaan. Na herhaaldelijke verzoeken ontstond er buiten bij de toegang een grimmige situatie. Zodanig dat de beveiliging het niet veilig achtte. Gedurende deze situatie is er brutaal, asociaal en intimiderend gedrag vertoond waarbij verbale uitingen zijn gedaan naar vrijwilligers, beveiliging en organisatieleden.

Op 28 december, voor de eerste wedstrijd, hebben die teams dan ook vanuit de organisatie de mededeling gekregen dat zij zijn gediskwalificeerd vanwege bovenstaande redenen. De teams zijn volledig gediskwalificeerd omdat wij de zaak ernstig vinden. Alleen de desbetreffende spelers schorsen is voor ons niet afdoende.
Het vermoeden dat er inschrijfgeld van teams wordt gebruikt om een feestje te organiseren in Olympus is niet het geval. De aankleding in Olympus wordt gefinancierd vanuit het deelnemersgeld voor de slaapaccommodatie.

De organisatie organiseert zoals gebruikelijk op 28 december een gezamenlijk feest. Dit jaar is dat in de vorm van een kroegentocht waarbij er genoeg tijd en ruimte is voor gezelligheid en een drankje waarbij alle spelers welkom zijn. Een spelersfeest zoals afgelopen jaren is vanwege tekort aan financiën helaas niet haalbaar.

Wij betreuren de zaken zoals zij zijn gelopen. Wij hopen dat de rest van het toernooi voor iedereen goed zal verlopen en dat we dit achter ons kunnen laten.

Tiplijn