Grafsteen Petrus Hofstede teruggeplaatst

Grafsteen Petrus Hofstede teruggeplaatst

Dankzij de vrijwilligers van de Noorderbegraafplaats en subsidie van de provincie Drenthe is onder andere de grafsteen van Petrus Hofstede en zijn vrouw weer hersteld en teruggeplaatst op hun graf.

De familie Hofstede zijn rond 1817 op het landgoed komen wonen en één van de beroemste bewoners van het landgoed Valkenstijn, wat toen nog Vredeveld was genaamd.

Waarom beroemd, omdat zonder hem, Assen mogelijk een klein dorpje was gebleven. Deze nieuwe bewoner, mr. Petrus Hofstede, die op 6 april 1814 tot Gouverneur van Drenthe was benoemd zorgde voor veel vernieuwingen in Assen vanuit zijn landgoed Vredeveld.

Zoals bekend hield Hofstede zich actief bezig met de ontginning van de in de omgeving van Assen gelegen gronden, en op velerlei manieren bevorderde hij de bloei van de plaats. Hij was de grondvester van de gemeentelijke zelfstandigheid en alvorens hij in 1809 koning Lodewijk Napoleon wist over te halen aan Assen stadrechten te verlenen, installeerde hij op 4 juli 1807 het eerste gemeentebestuur.

Nadat hem, op zijn verzoek, met ingang van 25 augustus 1831 eervol ontslag uit zijn betrekking was verleend, vestigde mr. Hofstede zich in Groningen, waar hij in 1839 op zijn verjaardag overleed.

_auto_generated_thumb_ _auto_generated_thumb_ _auto_generated_thumb_
Tiplijn