PvdA: Dure aggregaat ijsbaan Assen belast het milieu te veel

PvdA: Dure aggregaat ijsbaan Assen belast het milieu te veel

Luc Rengers van de Partij van de Arbeid in Assen heeft vragen aan het College van B&W gesteld over de ijsbaan op het Koopmansplein in Assen.

Volgens PvdA is de aggregaat van de ijsbaan te duur, en belast te veel het milieu. En dat kan volgens de partij anders.

IJsbaan Groningen
In Groningen is het volgens Luc Rengers anders dan in Assen geregeld: Op de Grote Markt in Groningen staat gedurende dezelfde periode als in Assen precies zon ijsbaan. De gemeente Groningen heeft aldaar een elektriciteitskastje beschikbaar gesteld, van waaruit de stroomvoorziening is geregeld, uiteraard tegen betaling. Het kostenplaatje voor de benodigde energie van de Groninger ijsbaan behelst ¬3.000.

Anders dan in Groningen
Alleen, in Assen is het net wat anders geregeld dan in Groningen: Bij het bezoek aan de ijsbaan in Assen valt op, dat de energie wordt geleverd met behulp van een aggregaat. De gemeente Assen heeft niet een elektriciteitskastje beschikbaar gesteld. Dit heeft tot gevolg, dat de organisatie de stroom moet betrekken met behulp van een aggregaat. Dat gebeurt volgens de organisator ook steeds tijdens andere evenementen. Het aggregaat moet worden gehuurd. De energiekosten in Assen zijn daarmee vier keer zo hoog als in Groningen, oftewel ¬12.000.

Energie-neutraal Assen
De PvdA benadrukt nog eens de uitstoot van de aggregaat: Assen wil graag energie-neutraal zijn. Maar door het niet beschikbaar stellen van de gewenste voorzieningen, kan de organisator niet gebruik maken van een sponsor, die gratis groene stroom beschikbaar wil stellen. In plaats daarvan moet een duur aggregaat in werking worden gesteld, wat het verstoken van circa 6000 liter dieselolie betekent. Dat brengt een CO2-uitstoot teweeg van bijna 16000 kilo.

De PvdA wil daarom graag antwoorden van het college waarom de gemeente geen elektriciteitsvoorziening bij dit soort evenementen kan regelen.

Erik Smit
Tiplijn