Vanaf morgen in Assen te zien: Nubië - Land van de Zwarte Faraos

Vanaf morgen in Assen te zien: Nubië - Land van de Zwarte Faraos

Vanaf morgen is Nubië - Land van de Zwarte Faraos in het Drents Museum in Assen te zien.

Farao s uit Egypte kennen we allemaal. Maar dat ten zuiden van Egypte - in het Nijlgebied van het huidige Soedan  koningen en farao s woonden die de macht van de Egyptenaren evenaarden, is minder bekend.

Deze tentoonstelling geeft een nieuwe kijk op de oudheid van Nubië. Lange tijd werd Nubië vooral neergezet als een kolonie van Egypte. Wij presenteren Nubië als een Afrikaanse grootmacht met een rijke cultuur. Ruim 300 objecten uit de Nubische collectie van het Museum of Fine Arts, Boston leggen die cultuur bloot en onthullen het mysterie van het oude Nubië. De collectie is nog maar zelden in Europa te zien geweest.

Nieuwe kijk op Nubië
Van 1907 tot 1928 werden er diverse opgravingen in Nubië gedaan door de Amerikaanse egyptoloog George Reisner. Door de bouw van dammen en schatgravers raakte het erfgoed bedreigd. Een deel van de vondsten nam hij volgens afspraak mee naar Amerika, het andere deel werd aan musea in Khartoem en Cairo geschonken. Reisner was opgeleid als egyptoloog waardoor hij vooral keek naar Nubië als een randgebied van Egypte. Maar de regio was veel meer dan slechts een randgebied. Nubië was in de oudheid hét handelscentrum tussen Egypte, Centraal-Afrika en de gebieden rond de Rode Zee. De Nubiërs produceerden een van s werelds verfijndste vormen van aardewerk en hadden een eigen schrift dat tot op de dag van vandaag nog niet wordt begrepen. Nubië heeft een belangrijke stempel gedrukt op de geschiedenis van de regio. De Nubische cultuur heeft een sterk ontwikkelde eigen identiteit met invloeden van het oude Egypte.

Zwarte Farao s
De indrukwekkende schatten uit de periode van 2400 v. Chr. tot 350 na Chr. vertellen het verhaal van de haat-liefde verhouding tussen het oude Egypte en de Nubische koninkrijken. In de tentoonstelling staat de periode centraal tussen 750 en 664 v. Chr. waarin de Nubiërs Egypte veroverden en de Zwarte Farao s van Nubië het Egyptische Rijk regeerden. De Zwarte Farao s zorgden in deze periode voor een culturele vernieuwing in Nubië en Egypte. Absolute topstukken in de expositie zijn de vondsten uit de piramide van koning Taharqa en het gouden pracht uit andere Nubische piramiden, waaronder die van meerdere Nubische koninginnen.

Nubië is van 16 december 2018 tot en met 5 mei 2019 te zien in het Drents Museum.

Tiplijn