Burgemeester Marco Out zegt VVD-lidmaatschap op

Burgemeester Marco Out zegt VVD-lidmaatschap op

Burgemeester Marco Out van Assen heeft zijn VVD-lidmaatschap opgezegd.

Dat maakte Out vanavond via twitter bekend.

Volgens zijn verklaring voelde Out zich niet meer thuis in de partij: Steeds vaker betrapte ik me er de afgelopen tijd op dat ik me ongemakkelijk voelde wanneer de letters VVD aan mijn naam of functioneren als burgemeester werden verbonden. De standpunten van de VVD weken volgens Out teveel af van zijn standpunten.

Botsing professionele waarden en mening
Om uit de VVD te stappen is voor Out een bewuste keuze geweest: Mijn lidmaatschap van de VVD was een bewuste persoonlijke keuze. En mijn opzegging is dat natuurlijk ook. Gelet op mijn werk als burgemeester is het echter onontkoombaar dat professie en privé door elkaar lopen. Dat geldt ook voor de reden van het beëindigen van mijn lidmaatschap. Er is namelijk ook sprake van een botsing met mijn professionele waarden en mening. En ook de wijze waarop ik het burgemeestersambt wil invullen speelt een bepalende rol.

Wijkenplan
De druppel van zijn besluit is gebaseerd op het wijkenplan dat onlangs werd gelanceerd: Het druist volledig in tegen mijn rechtsgevoel wanneer er een wijkenplan wordt gelanceerd, waarin wordt gesuggereerd om voor bewoners van probleemwijken een zwaardere strafmaat te hanteren. Het zelfde rechtsgevoel wordt geraakt wanneer voor minder draagkrachtigen delen van het recht nagenoeg onbereikbaar dreigen te worden. Het was de nadruk op persoonlijke vrijheid die mij lang geleden bij de VVD bracht. De vrije meningsuiting is voor mij een heel belangrijk grondrecht. Vanuit dit perspectief is een recente uitspraak die de beperking van demonstratierechten suggereert, voor mij de spreekwoordelijke druppel. Zo ver weg van de zo mooie woorden van Evelyn Beatrice Hall: I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it .

Onthutsend
Ook de keuze van de Eerste Kamer, waarbij de keuze voor de benoeming van het burgemeesterschap is vereenvoudigt, schoot bij Out in het verkeerde keelgat: Bij mijn opzegging speelt ook de wijze waarop ik invulling wil geven aan het ambt van burgemeester nadrukkelijk een rol. Wat mij betreft is het de mooiste baan die er is. Het gemak waarmee de burgemeesterskroonbenoeming deze week na politiek handjeklap is gesneuveld vind ik onthutsend.

Out: Ik geloof niet in een gepolitiseerde burgemeester. Een burgemeester moet van alle inwoners zijn. In het hart van de lokale democratie. Waarbij ruimte wordt geboden aan minderheden en hun opvattingen en gedragingen. Ik zal daarom vanaf heden een bewust partijloze burgemeester zijn.

Lees Out zijn volledige verklaring hier.

Erik Smit
Tiplijn