Gaswinning in Noord-Drenthe: een nieuw economisch perspectief

Gaswinning in Noord-Drenthe: een nieuw economisch perspectief

De provincie Drenthe ziet na het besluit van minister Wiebes, over de gasboringen in Drenthe, kansen voor Drentse banen.

Samen met Attero, Drenthe College, gemeente Assen, gemeente Emmen, NAM en RENDO zet provincie Drenthe in op de energietransitie voor behoud van banen in Drenthe. Vandaag werd het werkgelegenheidsplan Drenthe 4.0 Voortbouwen op de energie van Drenthe, een nieuw economisch perspectief  door Directeur Generaal Sandor Gaastra in ontvangst genomen.

Gaswinning Noord-Drenthe
Vorige week donderdag maakte minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) bekend dat de gaskraan in Drenthe open kan. In totaal zullen er in elf velden verder naar gas geboord gaan worden. Dit zijn de velden in Assen, Assen-Zuid, Zevenhuizen-West, Zevenhuizen, Witten, Witterdiep, Vries-Centraal, Vries-Zuid, Vries-Noord, Eleveld en Een.

Banen
Zon 7000 mensen uit Drenthe dreigen hun baan te verliezen nu in Groningen de gaskraan dicht gaat. Maar de provincie ziet kansen nu er in Drenthe, waaronder in gasvelden onder Assen, naar gas zal worden geboord. Zij willen proberen te zorgen dat deze mensen in Drenthe aan de slag kunnen.

Plan
Het plan is geënt op kansen in vernieuwing en verduurzaming van de energievoorziening, zoals het hergebruik van de fysieke gasinfrastructuur. Ook wil Drenthe de hoogwaardige kennis behouden die in Drenthe aanwezig is over de ondergrond. Dat zou kunnen door een kenniscentrum ondergrond te vestigen in Drenthe, schrijft de provincie in een verklaring.

Impact op inwoners
Gaastra bevestigde dat het gasbesluit van Wiebes veel impact heeft op het Noorden en zeker ook op Drenthe. De werkgelegenheid staat onder druk, maar de kansen zijn ook groot. Voor een regio die al decennia energie levert, is het slim om de voorsprong die er al is te benutten. Drenthe heeft al veel in huis om in te zetten op een koploperspositie in de energietransitie. Die ontwikkeling ondersteunt het Rijk graag,  aldus Gaastra.

Tekst: Erik Smit

Tiplijn