Er wordt flink gebouwd in Assen. Het afgelopen halfjaar werden 136 woningen opgeleverd. Halverwege dit jaar waren 440 woningen in aanbouw, 240 koop- en 200 huurwoningen. Dat blijkt uit de Woningmarktmonitor Assen over de eerste helft van 2018.

De woningmarktmonitor wordt twee keer per jaar gemaakt door de gemeente Assen in samenwerking met woningcorporatie Actium. Het afgenomen aanbod aan koopwoningen leidde in de eerste zes maanden van dit jaar voor het eerst sinds lange tijd tot een afname van de verkoop. In de sociale huursector was sprake van een aanhoudende verhoogde druk, mede als gevolg van kwaliteitsverbetering door woningrenovaties en herstructurering. Hierdoor is een deel van de voorraad tijdelijk niet beschikbaar.

Verhoogde bouwactiviteit
De verbeterde marktsituatie blijkt duidelijk uit de verhoogde bouwactiviteit in met name de koopsector. In de eerste helft van 2018 werden 136 woningen opgeleverd, 113 nieuwbouwwoningen en 23 appartementen door verbouw van bestaande panden. 165 huurwoningen werden gesloopt om te worden vervangen door nieuwbouw. Er werd voor 129 huur- en 166 koopwoningen bouwvergunning verleend en halverwege het jaar waren in Assen 440 woningen in aanbouw.

Minder woningen verkocht
De stemming op de koopmarkt was ook het afgelopen halfjaar aanhoudend positief, dankzij een hoog consumentenvertrouwen en een stabiele lage hypotheekrente. Het aanbod van zowel bestaande als nieuwe woningen nam in de eerste zes maanden van dit jaar verder af. In de afgelopen 10 jaar was er niet eerder sprake van zo weinig aanbod. Dit leidde het afgelopen halfjaar tot een afname van de verkoop van zowel bestaande woningen als nieuwbouw. Er werden in totaal 430 bestaande woningen en 75 nieuwbouwwoningen verkocht. De doorlooptijd van bestaande woningen nam verder af en is tekenend voor de aanbodkrapte op de huidige koopmarkt in Assen. Bestaande woningen werden het afgelopen halfjaar gemiddeld na 37 dagen verkocht. Dat is 6 dagen korter dan in de 2e helft vorig jaar.

Spanning in de huursector
De spanning in de huursector houdt vooralsnog aan, mede als gevolg van een tijdelijk verminderd woningaanbod. Dit houdt verband met de vervanging van een groot aantal woningen in deze periode. Het aantal ingeschreven woningzoekenden voor een sociale huurwoning bij woningcorporatie Actium nam de afgelopen zes maanden marginaal af naar 6.465. Slechts 10% hiervan, zo n 650 huishoudens, was ook echt actief op zoek naar een woning door te reageren op woningaanbod. Het aantal nieuwe inschrijvingen van woningzoekenden was het afgelopen halfjaar opnieuw duidelijk lager dan in voorgaande jaren. Er was ook minder aanbod. In de eerste helft van dit jaar werden ruim 310 woningen opnieuw verhuurd, 11% minder dan gebruikelijk. Reguliere woningzoekende stonden het afgelopen halfjaar gemiddeld 5,1 jaar ingeschreven op het moment dat zij een woning van Actium gingen huren. Toch was de slaagkans iets beter dan gemiddeld in de afgelopen jaren, omdat minder mensen actief op zoek waren naar een woning.

Erik Smit
Tiplijn