Volgens de gemeente worden de lantaarnpalen nu door externe partijen beheerd. En dat zorgt er soms voor dat alle partijen niet altijd tijdig kunnen participeren. Gemeente: In het verleden kon vrij eenvoudig en snel een lantaarn worden verplaatst. Echter doordat enkele jaren geleden het plaatsen en verplaatsen van openbare verlichting is vermarkt, moeten nu procedures worden gevolgd en kunnen (externe) partijen niet altijd tijdig anticiperen. In dit geval was de stratenmaker sneller dan de aannemer van de openbare verlichting.
Tijdelijke lantaarnpaal
De tijdelijke lantaarnpalen zijn volgens de gemeente in eerste instantie geplaatst zodat de mensen niet compleet in een donkere wijk zouden komen wonen. Pas nadat alle bouwactiviteiten zijn afgerond, worden de lantaarnpalen verplaatst of verwisseld met permanente palen: Dit om schade te voorkomen aan de dure lantaarnpalen.
Veranderingen in bouwplannen
In dit stuk van Kloosterveste, de kruising van de Leergang met de Noorderplantsoen, zijn er veel veranderingen in de bouwontwikkelingen geweest: Vanwege de crisis op de woningmarkt zijn kavels gewijzigd en wegen verlegd, zodat kon worden ingespeeld op de (toenmalige) vraag van ontwikkelaars. En dat resulteerde volgens de gemeente dat deze lantaarnpaal midden op het kruispunt kwam te staan: In deze betreffende straat zijn de wegen en de trottoirs verplaatst in vergelijking met eerdere plannen. Daardoor lijkt het dat deze lantaarn midden in de straat is geplaatst, maar deze stond er dus al.
Veiligheid
Volgens de gemeente is de lantaarn goed zichtbaar, en staat hij op een fietspad. Vanwege de veiligheid probeert de gemeente de lantaarnpaal vandaag of morgen weg te halen.
Tekst: Erik Smit