Radio Assen misleidt raad en college Assen over zendmachtiging

Radio Assen misleidt raad en college Assen over zendmachtiging

Het college van B&W in Assen is door Radio Assen FM misleid bij de toetsing of de lokale Asser zender wel aan de voorwaarden houdt die er gesteld zijn voor een positief advies om door te kunnen.

De omstreden lokale radiozender komt al jaren in beeld met zaken, wat het gezicht van de omroep niet goed doet. Zo zouden er betalingsproblemen bij verhuurders zijn, en worden openstaande notas bij leveranciers niet betaald.

Zendmachtiging
Begin 2018 heeft de stichting Assen FM wederom een aanvraag gedaan voor verlenging van de zendmachtiging, en heeft daarbij de gemeentelijke toetsing misleid waarop het college van B&W een misleidende positief advies aan het Commissariaat voor de Media (CvdM) heeft gegeven. De gemeenteraad van Assen heeft hiervan op 10 oktober een afschrift gekregen.

Subsidie
De lokale omroep krijgt van de gemeente Assen zon 44 duizend euro subsidie per jaar. De zendmachtiging is voor de komende vijf jaren aangevraagd, waardoor de lokale omroep zon 220 duizend euro subsidie binnen harkt. En dat terwijl, naar eigen zeggen van de omroep, zij maar een handje vol luisteraars hebben.

Advies wethouder
De verantwoordelijke wethouder Gea Smith is gevraagd hoe het zit met de toetsing van het programmabeleid bepalende orgaan (PBO), een raad die het bestuur van de stichting moet adviseren over de gang van zaken binnen de omroeporganisatie. De omroep geeft al jaren aan geen leden te kunnen vinden die in de PBO willen deelnemen, en schrijft in hun eigen verslagen op de website, dat er geen volledig PBO is. De wethouder van Assen geeft aan dat er wel een PBO is en dat zelfs uit hun eigen organisatie Vaart Welzijn hierin personen zitten die de kar weer hebben rechtgetrokken.

Vaart Welzijn
In een gesprek met de desbetreffende persoon van Vaart Welzijn komt nadrukkelijk naar voren dat er aan misleiding wordt gedaan. Zij waren uitgenodigd op een bijeenkomst van het bestuur van de omroep, en de ambtenaar van de gemeente Assen die onderzoek deed. Het bestuur van de omroep had de gemeente verteld dat een Vaart Welzijn-vertegenwoordiger in het PBO zat. Alleen geeft de desbetreffende medewerker van Vaart Welzijn iets anders aan. Hij zou niet in het PBO komen, maar er vanuit de lokale omroep was de vraag of Vaart Welzijn wat voor de lokale omroep kon betekenen. Medewerkers van Vaart Welzijn zitten niet in de PBO van de omroep en zullen ook geen voortrekkers rol gaan vervullen om weer een PBO actief te krijgen. Verder was bij dit bezoek geen volwaardige PBO-raad aanwezig en heeft de voorzitter van stichting Assen FM geprobeerd de situatie te misleiden.

Bestuur
De afgelopen zes jaar zit er een bestuur bij Radio Assen FM, die op zich wel positief de boel oppakken, maar niet daadkrachtig en transparant is naar de buitenwereld. Jaarlijks wordt er ruim 44 duizend euro gebruikt om schulden af te lossen van voorgaande perioden en foute besluiten die zij de laatste jaren hebben genomen. De organisatie kent geen volledig bestuur, en regelmatig is er een wisseling van de wacht. Verder laat het bestuur geheel geen transparante jaarafrekeningen zien en tovert jaarlijks 44 duizend euro belastinggeld in een plaatselijke radiozender met minimale luisteraars.

De omroep heeft in 2003 een kijk- en luisteronderzoek gehouden, wat er positief uitzag. Alleen na 2003 is het alleen maar bergafwaarts met de omroep gegaan en zijn tientallen vrijwilligers vertrokken, of moedwillig de laan uit gestuurd. Wethouder Hoogeveen (D66) heeft uiteindelijk de omroeporganisatie geholpen door ze een plekje te geven in het oude ICO-gebouw. De omroep draait hier zonder volledige studio inrichting, en de redactie is slecht te spreken over de accommodatie.

Politiek
Ook hebben wij leden van de politieke partijen gevraagd om hun visie, maar zij zijn heel voorzichtig over toetsing en beleid van de omroep. Iedere politieke partij in Assen weet van de problemen bij de omroeporganisatie, zij zullen op 22 november de aanvraag in de gemeenteraad gaan bespreken.

De redactie heeft verschillende malen de radiozender voor een reactie geprobeerd te bellen, maar er werd niet opgenomen.

Tiplijn