De Drentse literatuur is doorspekt met eeuwenoude volksgebruiken. Juist in donkere en karige wintermaanden de midwintertijd - boden tradities houvast en een welkome aanleiding om alle dorpsbewoners te laten delen in de aangelegde voedselvoorraden. Literatuurhistoricus Henk Nijkeuter vertelt in het Drents Archief uitvoerig over de oorsprong van deze tradities en gebruiken. Tijdens zijn lezing, van 19.30 tot 20.30 uur, is ook culinair etnoloog Carolina Verhoeven aanwezig. Zij serveert de hapjes die passen bij de tradities van weleer.
Paardenheiligen
Midwinter de periode rondom de kortste dag van het jaar - is al sinds jaar en dag een belangrijke tijd. De laatste gewassen zijn geoogst, er was voldoende geslacht om de winter door te komen en de geesten van overledenen werden geacht terug te keren naar hun voormalige woonplaats. De midwintertijd kent van oudsher veel gebruiken, drie paardenheiligen spelen in die periode een prominente rol: Sint Maarten, Sint Nicolaas en Sint Steffen. Henk Nijkeuter staat stil bij de achtergrond en betekenis van deze patronen en hij besteedt aandacht aan de mythische verhalen die om deze heiligen bestaan.
Over Henk Nijkeuter
De Drentse auteur en literatuurkenner Henk Nijkeuter studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en promoveerde op het proefschrift De "pen gewijd aan Drenthes dierbren grond". Nijkeuter vertelt enthousiast en meeslepende over diverse Drentse literatuur onderwerpen.
Deelname aan de lezing kost ¬7,50. Vooraf aanmelden is noodzakelijk en kan via