Eerste stap naar sterk techniekonderwijs voor het vmbo in Assen gezet

Eerste stap naar sterk techniekonderwijs voor het vmbo in Assen gezet

Ruim 50 mensen vanuit onderwijs, bedrijfsleven en regionale overheid waren afgelopen donderdag (18 oktober) aanwezig in het provinciehuis van Drenthe bij de bijeenkomst Samen werken aan technisch vmbo in Drenthe .

Gedeputeerde Cees Bijl opende de bijeenkomst met een sterk pleidooi: Drie jaar geleden zochten we banen voor mensen. Nu zoeken we mensen voor banen. Om dit te kunnen realiseren moeten we elkaar niet gaan beconcurreren, maar bondgenootschappen sluiten .

Tijdens de bijeenkomst zijn de eerste stappen gezet richting toekomstbestendig techniekonderwijs. In verschillende regiotafels bedachten de deelnemers met elkaar innovatieve ideeën, concepten en innovaties die nodig zijn voor toekomstbestendig technisch vmbo-onderwijs. De deelnemers kunnen dit gebruiken als opmaat voor hun verdere planvorming en aanvraag. Want, zo verwoordde een aanwezige het als je blijft doen wat je altijd deed, krijg je de resultaten die je altijd al had . Dat de toekomst van het techniekonderwijs - en het onderwijs in het algemeen - zal gaan veranderen is iets wat volgens alle regiotafels vaststaat. Als mogelijke oplossingen om in te spelen op deze veranderingen werden het verweven van de school met het bedrijf, simulatielokalen en hybride leeromgevingen genoemd. Het onderliggend thema bij alle regiotafels? Bied maatwerk!

Investeren in voldoende vakmensen
Het belang van goede regionale plannen voor de versterking van het technisch vmbo is hoog. In Drenthe is er een groeiend tekort aan goed geschoolde vakmensen en dit tekort zal in de komende jaren nog verder gaan toenemen. Dit heeft onder meer te maken met de demografische krimp, waar het technisch vmbo-onderwijs door geraakt wordt. Deze ontwikkelingen en de gevolgen daarvan voor de Drentse arbeidsmarkt maken dat onderwijs en bedrijfsleven steeds meer de krachten moeten bundelen. Door kennis en experimenten met elkaar te delen, kunnen we tot opschaling van succesvolle aanpakken komen.

Om aan de toekomstige vraag naar goed geschoolde vakmensen te kunnen voldoen is er behoefte aan dekkend en kwalitatief hoogstaand techniekonderwijs op het vmbo. Een sterk vmbo draagt namelijk bij aan de doorstroom van leerlingen via het mbo naar de arbeidsmarkt. Daarom heeft het kabinet in het regeerakkoord structureel ¬ 100 miljoen uitgetrokken voor versterking van het technisch vmbo. Deze investering is nodig om de middelen waarmee het techniekonderwijs zijn werk moet doen weer op niveau te krijgen. Om deze transitie te kunnen maken, is het wel van belang dat vmbo-scholen, mbo-instellingen, lokale bedrijven en overheden intensief samenwerken.

Sterk Techniekonderwijs
De bijeenkomst in Drenthe is er één van een serie landelijke bijeenkomsten waar vmbo-scholen, mbo-instellingen, bedrijfsleven en regionale overheid met elkaar de ontwikkeling van regionale plannen voor versterking van de kwaliteit van het technisch vmbo verkennen. Voor ondersteuning bij het maken van de plannen kunnen scholen een beroep doen op het ondersteuningsteam van Sterk Techniekonderwijs.

Sander Morel
Tiplijn