Geslaagde conferentie  Openbaar onderwijs verbindt talent  in Assen

Geslaagde conferentie Openbaar onderwijs verbindt talent  in Assen

Op donderdag organiseerde het openbaar onderwijs in Assen een gezamenlijke personeelsconferentie. Alle medewerkers van Plateau Assen, Pro Assen en het Assense vestigingen van het Dr. Nassau College konden kiezen uit een zeer divers aanbod aan workshops en presentaties. Thema van de dag was: openbaar onderwijs verbindt talent .

De scholen in Assen zijn volop in ontwikkeling. Alle medewerkers zetten zich in om ervoor te zorgen dat elk kind zich welkom voelt en de eigen talenten kan ontwikkelen. De bijdrage die iedere school daar aan levert, werd tijdens het ochtendprogramma met terechte trots getoond. Medewerkers gingen bij elkaars scholen op bezoek om van elkaar te leren.

Inspirerend
Tijdens een inspirerend middagprogramma gingen diverse sprekers en workshopsleiders in op de vraag; hoe maak je het onderwijs voor iedereen passend? Het openbaar onderwijs heeft bij uitstek de taak én de mogelijkheden om bij te dragen aan de ontwikkeling van álle kinderen, met al hun talenten. Een school waar ieder kind welkom is, vormt immers een samenleving in het klein. Ook kan de kracht van de openbare school benut worden om kinderen te helpen om een eigen identiteit te vormen en om een bijdrage te leveren aan de democratische samenleving.

Autonomie, competentie en verbondenheid
Het doel van deze personeelsconferentie was om de medewerkers van het openbaar onderwijs in Assen te inspireren om dagelijks motiverend en eigentijds onderwijs aan te bieden. Onderwijs dat aansluit bij ieders mogelijkheden. Niet voor niets wordt in het onderwijs veel belang gehecht aan drie psychologische behoeften: autonomie, competentie en verbondenheid. Een leerling kan en wil sturing geven aan zijn eigen ontwikkeling als hij of zij zich hiertoe in staat voelt en er sprake is van verbondenheid met de docent en de schoolomgeving. Dat wordt bereikt door samen te werken, informatie uit te wisselen en met elkaar verantwoordelijkheid te nemen voor de school als leefgemeenschap. En dat is waar de medewerkers van het openbaar onderwijs in Assen voor staan.

Dat het een geslaagde dag was bleek wel uit de zeer enthousiaste reacties van de deelnemers na afloop: Geweldig! Daar mag Assen trots op zijn.

Roelof Daalmeijer
Tiplijn