Communisten hebben een belangrijke rol gespeeld in de strijd tegen het nationaalsocialisme en de Duitse bezetter. Ze waren al vroeg tijdens de bezetting actief in het verzet en hebben in de loop van de oorlog grote offers gebracht. Deze verzetsrol van communisten was enigszins in de vergetelheid geraakt. Recente publicaties over Groningen en Friesland zorgden echter voor nieuwe belangstelling. Het symposium vindt plaats in het Drents Archief in Assen op zaterdag 13 oktober van 13.00-17.00 uur. Deelname is gratis. Meer informatie is hier te vinden.
Symposium
Historicus Ruud Weijdeveld schreef Het Communistische Verzet in Groningen 1940-1945 in twee dikke delen (2013) en Chris Beuker schreef Communistisch verzet in Friesland 1925-1945 (2016). Voor Drenthe dook historicus Wim Ensing de archieven in. Dagvoorzitter is Hilde Boelema (historicus, voorheen journalist bij RTV Drenthe en nu woordvoerder van Herinneringscentrum Kamp Westerbork). Zangkoor Triantha zorgt voor de passende strijdliederen.
Voor en tijdens de oorlog
De Communistische Partij Nederland (CPN) had vóór de oorlog een relatief grote aanhang in Groningen, Friesland en Drenthe, met name in het oosten van de provincies. Al in de jaren dertig zetten communisten uit Noord-Nederland zich in voor hun kameraden in Duitsland, die zwaar leden onder het naziregime. Als reactie hierop traden de communisten in de illegaliteit. In 1941 organiseerden communisten in Amsterdam en omstreken de Februaristaking. Vanaf dat moment was de Duitse bezetter vastbesloten het communistische verzet systematisch uit te roeien. In Groningen, Friesland en Drenthe werden tientallen communisten opgepakt.
Na de oorlog
De eerste maanden na de bevrijding was er landelijk veel waardering voor de rol van het communistisch verzet en werd er stil gestaan bij de CPN ers die de oorlog niet overleefden. In de jaren direct volgend was hiervoor echter steeds minder aandacht. De Koude Oorlog zorgde ervoor dat het communisme in een kwaad daglicht kwam te staan.
Kosten en aanmelden
Aanmelden voor dit gratis symposium kan bij het Drents Archief per e-mail via