Anne winnaar BoekStart Gouden Wikkel-actie in Bibliotheek DNK

Anne winnaar BoekStart Gouden Wikkel-actie in Bibliotheek DNK

Baby Anne is de winnaar in de gemeente Assen van de Gouden Wikkel-actie van de Drentse bibliotheken. De bibliotheken organiseren deze actie om het 10-jarig bestaan van BoekStart te vieren.

De moeder van Anne vond de wikkel in het BoekStart -koffertje dat ze van Bibliotheek DNK kreeg toen ze haar kind inschreef als bibliotheeklid.

De Gouden Wikkel-actie
Om het succes van BoekStart te vieren organiseerden de bibliotheken in Drenthe de Gouden Wikkel-actie. Wie in de actieperiode zijn of haar kind lid maakte van de bibliotheek en in het BoekStartkoffertje een gouden wikkel vond, ontving een leuk prijzenpakket.

Boekstart
Kinderen die als baby al zijn voorgelezen, zijn later beter in taal. Voorlezen versterkt bovendien de band met je baby. Vanuit deze gedachte is BoekStart ontstaan, een programma waarin kinderen van 0 tot 4 jaar samen met hun ouders van boeken kunnen genieten. Vanaf het moment dat kinderen drie maanden zijn, kun je al beginnen met speellezen  (plaatjes kijken, praten en zingen).

Iedere baby die wordt ingeschreven als lid van de bibliotheek, ontvangt een gratis koffertje met boekjes. In de Bibliotheek van DNK is er een speciale hoek met boekjes voor baby s. Ook worden er van november t/m maart op zondag regelmatig voorleesuurtjes en vertelvoorstellingen georganiseerd. In het BoekStart-project werken bibliotheek, gemeente en consultatiebureau samen.

Succes
Jaarlijks worden er in Drenthe zo n 1.000 baby s ingeschreven. Dat betekent dat er de afgelopen 10 jaar ruim 10.000 BoekStartkoffertjes zijn uitgereikt. Veel ouders/verzorgers komen daarna regelmatig in de bibliotheek om boekjes te lenen of mee te doen aan de activiteiten.

Erik Smit
Tiplijn