Rijk geeft geld aan Assen voor aardgasvrije wijk in Lariks

Rijk geeft geld aan Assen voor aardgasvrije wijk in Lariks

Het Rijk heeft de gemeente Assen een subsidie toegekent om de wijk Lariks aardgasvrij te maken.

Er wordt subsidie gegeven in het kader van Proeftuin Aardgasvrije Wijken. Het gaat in totaal om 450 woningen.

De Ellen
De eerste succesvolle stap naar aardgasvrij is al gezet in de buurt: de flat Ellen is verbouwd naar nul op de meter. De gemeente wil de ervaringen die ze bij de Ellen heeft opgedaan, gebruiken om ook de rest van de buurt aardgasvrij te maken. Het Asser Servicekostenmodel is hier een belangrijk onderdeel van. Kern van het model is dat woningeigenaren de kosten voor het aardgasvrij maken van hun woning financieren uit besparingen op energielasten en kosten voor onderhoud en beheer.

Proeftuin
Het ministerie van Binnenlandse Zaken stelt 85 miljoen euro beschikbaar voor gemeenten die in 2018 al starten met een proeftuin voor het aardgasvrij maken van bestaande wijken. De regeling van het ministerie biedt de gemeente de kans om versneld aan de slag te gaan. In totaal werd er voor Assen vier miljoen euro gevraagd, wat er precies is toegekend wordt later dit jaar pas bekend gemaakt.

Minister
Komende maandag brengt minister Ollengren van Binnenlandse Zaken een bezoek aan Lariks. Zij zal de omgeving van de Beek gaan bekijken.

Tiplijn