Tentoonstelling  Mahina, een ode aan de Molukse vrouw  in De Nieuwe Kolk

Tentoonstelling Mahina, een ode aan de Molukse vrouw  in De Nieuwe Kolk

Op zondag 16 september wordt de tentoonstelling Mahina, een ode aan de Molukse vrouw  in het Cultuurportaal van De Nieuwe Kolk geopend. De tentoonstelling laat portretten en verhalen zien van de echtgenotes en dochters van de Molukse militairen die ooit dienden in het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger.

Dinah Marijanan, schrijfster van het boek Njonja , schuift diezelfde middag, voorafgaand aan de tentoonstelling, aan bij Kolkende Taal.

De tentoonstelling Mahina, een ode aan de Molukse vrouw  staat in het teken van Molukse vrouwen. Deze vrouwen worden beschouwd als de dragers van de Molukse cultuur. Maar juist zij bleven decennialang op de achtergrond. De tentoonstelling Mahina  doorbreekt de stilte met, behalve portretten, ook verschillende persoonlijke verhalen van deze Molukse vrouwen. Over hun erfgoed, afkomst, emancipatie, dromen en ambities. Onder andere vier families uit Assen en omgeving zijn voor deze tentoonstelling vastgelegd.

Opening tentoonstelling
De opening op zondag 16 september om 15.00 uur wordt omlijst door de meisjesdansgroep Nona Nona Ambiona  en met een gesprek met de makers van de tentoonstelling: Collectief Teru (Atêf Sitanala, Jaïr Pattipeilohy en Lesli Taihuttu) geleid door presentator Rocky Tuhuteru. Cultureel antropologe Toos van Dijk geeft daarnaast een korte lezing. Na de opening kunnen de bezoekers onder het genot van een hapje en een drankje de tentoonstelling bekijken. Gratis tickets zijn te reserveren via dnk.nl of aan de balie van DNK.

Kolkende Taal
Voorafgaand aan de opening van de tentoonstelling, om 13.30 uur, is Dinah Marijanan, schrijfster van het boek Njonja  te gast bij Kolkende Taal. Zij zal vertellen over het boek dat ze schreef over Josina Soumokil, ook wel Njonja , een levende legende voor de Molukse bevolkingsgroep. Ook Kolkende Taal is gratis te bezoeken, tickets zijn te reserveren via dnk.nl.

Lesli Taihuttu
Tiplijn