Vanwege de aanhoudende droogte heeft de fractie van het CDA doen besluiten om het college enkele vragen te stellen of Assen nou wel echt hittebestendig is.
Naar aanleiding van een artikel van de NOS wordt gesteld dat gemeenten nog te weinig doen om problemen met hitte en droogte aan te pakken en dat deze twee zaken bij veel gemeenten geen prioriteit hebben, aldus Anna Hendrikse.
Lees hieronder de brief:
Geacht College,
Al een aantal weken is het zeer droog in Nederland en is er een nieuw droogterecord gevestigd. Vorige week was er sprake van een hittegolf in ons land en was er in Limburg zelfs een nieuwe definitie van de term hittegolf nodig, namelijk de superhittegolf .
Naar aanleiding van een artikel van de NOS wordt gesteld dat gemeenten nog te weinig doen om problemen met hitte en droogte aan te pakken en dat deze twee zaken bij veel gemeenten geen prioriteit hebben. Volgens een hitte-expert wordt bij nieuwe (woon)projecten vaak wel rekening gehouden met hittebestrijding, maar zijn er in de praktijk nog maar weinig projecten die hitte- of klimaatbestendig zijn. Ook voor reeds bestaande gebouwen en projecten is het van belang dat er aanpassingen gemaakt worden om deze tevens hitte- en klimaatbestendig te maken.
Ook in Assen zijn de gevolgen van de hitte en droogte duidelijk merkbaar. Voor mens en dier, voor bruggen, gebouwen en tijdens evenementen.
Het RIVM vindt het erg belangrijk dat gemeenten haast maken met hitte-bestrijding. De gezondheid van mensen kan enorm te lijden hebben onder de gevolgen van hittestress en voor mensen met een kwetsbare gezondheid kan dit zelfs levensbedreigend zijn. Maar ook dieren hebben te lijden onder de gevolgen van de hitte en ook zij kunnen hittestress ervaren.
Dit brengt het CDA tot de volgende vragen:
1. Onderschrijft het College het belang van hitte- en klimaatbestendige gebouwen/projecten?
2. Wat doet de Gemeente Assen momenteel met betrekking tot nieuwe gebouwen/ projecten om deze hitte- en klimaatbestendig te maken?
3. De Gemeente Assen is niet de eigenaar van alle gebouwen en heeft beperkt invloed op pandeigenaren. Echter, wat doet de Gemeente Assen momenteel met betrekking tot bestaande gebouwen/projecten om deze hitte- en klimaatbestendig te maken?
4. Heeft het College maatregelen met betrekking tot hittebestrijding beschikbaar? En is het College bereid om extra maatregelen te nemen?
5. Voor het plaatsen van een schuilstal voor dieren is er meestal toestemming nodig van de
gemeente. Staat de Gemeente Assen het plaatsen van schuilstallen voor weidedieren toe?
6. Aangezien het in hokken van dieren enorm warm (en koud) kan worden en deze daarom
vanzelfsprekend niet in de brandende zon moeten staan en in de bittere kou , vragen wij
ons af: Heeft de Gemeente Assen extra toezicht op de kinderboerderijen bij bepaalde temperaturen?
7. Aangezien er een behoorlijk sterke walm uit prullenbak voor hondenpoep kwam de afgelopen weken, vragen wij ons af: Worden de prullenbakken voor hondenpoep extra geleegd boven bepaalde temperaturen, om stankoverlast en ongedierteplagen te voorkomen?
8. Voor het einde van 2019 moet er een stresstest zijn uitgevoerd om de gevolgen van klimaatverandering in kaart te brengen. Gemeentes kunnen daarmee onderzoeken hoe ze zijn voorbereid op extreme weersomstandigheden. Aangezien het weer de afgelopen weken vrij extreem was en momenteel nog steeds is, vragen wij ons af: Is het de afgelopen weken goed vastgelegd waar de knelpunten met betrekking tot hitte en droogte in de Gemeente Assen zich bevinden?
Wij danken u op voorhand voor de beantwoording.
Namens de CDA fractie,
Anna Hendrikse