Bouwput voor rioolboring bijna klaar (Video)

Bouwput voor rioolboring bijna klaar (Video)

Dinsdagmiddag zijn de laatste damwanden geplaatst in de Herman Broodstraat in Assen. In opdracht van de gemeente wordt er een rioolbuis veertig centimeter onder het spoor geplaatst doormiddel van de een gestuurde avegaarboring.

De woningen aan de oostzijde van het spoor hebben last van rioollucht en de gemeente Assen laat een extra buis plaatsen onder het spoor door, zodat een verdiepte persput het rioolwater kan afvoeren naar de Dr. A.F. Phillipsweg.

Vierde boring in Assen
De afgelopen maanden heeft gebr. van Leeuwen ook al diverse boringen in Assen gedaan, twee bij de onderdoorgang bij de Bosbeek en een bij de nieuwe Mandemaattunnel. In opdracht van de gemeente Assen realiseren zij op twee plaatsen een duiker en een faunatunnel door middel van gestuurde avegaarmethode onder de spoorlijn Meppel-Assen.

Daarnaast plaatsen zij een circa 22-tons put, een aangesloten duiker van 1499 milimeter en een zware keermuur aan de andere zijde van het spoor. Het werk is half oktober gestart en 1 februari afgerond. (zie fotos op gvlboringen.com/projecten/duikers-en-faunapassages-assen-boringen)

Gestuurde avegaarboring
Bij een gestuurde avegaarboring wordt eerst een zogenaamde rechte pilootboring  gemaakt. Hierdoor kan voor het aanbrengen van de doorpersbuis het tracé nauwkeurig worden bepaald. Zij passen de gestuurde avegaarboring toe om buizen met diameters van 200 mm tot 1600 mm met grotere precisie aan te kunnen brengen.

Bij het boren van de pilootstang gebruiken ze een gemodificeerd theodoliet en een led-sonde om de richting en hoogte te controleren. Vervolgens wordt de snijkop van de persbuis aan de pilootstang bevestigd. Bij het doorpersen volgt de buis de pilootstang, die aan de ontvangstzijde in delen wordt verwijderd. De inkomende grond wordt met een avegaar door de boorbuis afgevoerd naar de persput. De doorpersbuis ligt zo exact conform het origineel tracé van de pilootstang.

Veel werk vooraf
Afgelopen week is er al veel voorbereidend werk gedaan en is de rupskraan van Nelis infra uit Noord Holland aangevoerd. Zij zijn begonnen aan de put van drie meter diepte. De dinsdag na de laatste plaatsing van de damwanden, zal de kraan weer vertrekken en gaat de voorbereiding van de boring van start. Volgende week woensdag of donderdag kan er worden geboord als de toezichthouder van ProRail erbij aanwezig is, want de spoorverbinding blijft gewoon tijdens de boring en persing van de rioolbuizen open.

Verslag: Henk Smit

_auto_generated_thumb_ _auto_generated_thumb_ _auto_generated_thumb_
Tiplijn