Oproep: fotos en verhalen over sigarenfabriek Assen gezocht

Oproep: fotos en verhalen over sigarenfabriek Assen gezocht

Herman Jansen uit het Overijsselse Heeten is gefascineerd van sigaren. Alles wat er mee te maken heeft verzameld hij. Nu zoekt hij fotos en verhalen uit Assen.

Jansen verzamelt al zijn hele leven alles wat over sigaren gaat. Thuis heeft hij kasten vol met sigarenbandjes, etiketten van kistjes en gegevens over sigarenfabrikanten.

Voor het nageslacht
Zijn doel is nu om alles wat met sigaren te maken heeft te bewaren, voor het nageslacht: ,,Mijn doel is dus alles te verzamelen over deze vergane glorie in Nederland. Zowel in schrift als in beeld en voorbeelden. Want Drenthe kende vroeger sigarenfabrieken. Er waren kleine, maar ook flinke grote bedrijven. Ik wil graag alles voor het nageslacht bewaren, dan kunnen de volgende generaties kinderen zien en lezen hoe er gewerkt werd.

Sigarenfabriek
In Assen stond in 1937 onder andere de sigarenfabriek van de gebroeders Torley. Die stond in de woonwijk Noorderpark. Jansen is dus op zoek naar fotos en verhalen van onder andere deze sigarenfabriek. Ook van andere fabrieken in de omgeving zoekt Jansen fotos, verhalen en oude sigarenbanden.

Mensen die iets interessants voor Jansen hebben, kunnen mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. En over het opsturen is Jansen duidelijk: ,,De portokosten betaal ik.

Tekst: Erik Smit

Tiplijn