Vanmiddag komt de schaapskudde naar provinciehuis

Vanmiddag komt de schaapskudde naar provinciehuis

Al tientallen jaren is er een schaapskudde bij het provinciehuis in Assen. Ook vandaag komen de schapen weer die kant op.

Zondagmiddag vertrekt een kudde van 250 schapen vanuit het Witterveld naar het provinciehuis in Assen en hoopt aldaar rond 15:00 uur aan te komen. Van 3 tot 17 juni zal de kudde de velden rond het provinciehuis begrazen en kunt u dagelijks kennismaken met herder Caroline Visser en haar bordecollies.

Landschapsheer het Witterveld
Landschapsheer het Witterveld beheert sinds 1999 het natuur 2000 gebied het Witterveld  met schapen en runderen. Dit prachtige terrein is een beschermd natuurmonument waar defensie eigenaar van is. Het terrein is uit uitschot gebied van de schietbaan Witten en vroeger was er op zondag ook een startplaats voor zweefvliegen.

De schaapskudde
De schaapskudde bestaat uit 1000 ooien. De schapen worden gebruikt voor het beheer van het Witterveld en de stadsbegrazing op de Landjes in Marsdijk, te Assen. De kudde bestaat uit zuivere Drentse Heideschapen en kruisingen (Drent x Charollais).

Het Drents Heideschaap gebruiken ze voor het beheer van het Witterveld. En de kruisingen in combinatie met Drentse heideschapen voor de bufferzones en stadsbegrazing. Vanwege de grote hoeveelheid dieren die ze hebben zijn er verschillende lammerperiodes in januari, maart en mei. Er wordt niet gescheperd in het Witterveld in verband met de schietbaan van defensie, de schapen lopen vrij rond binnen 450 ha in het raster. Het veld wordt extensief begraasd.

Tiplijn