Vissterfte in de vijvers van Peelo en Marsdijk

Vissterfte in de vijvers van Peelo en Marsdijk

De gemeente krijgt op dit moment veel klachten van inwoners over vissterfte in de vijvers van Peelo en Marsdijk. Volgens de gemeente is dit een gevolg van de hevige regenval die we recent hebben gehad.

Via het riool is er meer water in de vijvers gekomen. Normaal gesproken kunnen de vissen dit wel aan. Helaas nu niet.

Dat zit zo: vanwege de langdurige droogte die we eerst hadden, stond er minder water in de vijvers. Toen het fors begon te regenen is er ineens veel water bij gekomen. Helaas was dit water sterk vervuild. De vijvers hebben namelijk de functie om tijdelijk extra water op te vangen als het riool het niet zo snel aan kan. We hebben het dan over al het regenwater dat van de straten afkomt (samen met vuil afkomstig van auto s zoals olie). Ook een deel van het vuile water van de huizen (uit toilet, keuken, badkamer, etc.) zit daarbij. Helaas is daardoor op een gegeven moment zuurstoftekort ontstaan voor de vissen.

Wat doet de gemeente hier nu aan?
De gemeente zet zich in om de dode vissen en eventueel drijvend vuil zo snel mogelijk te verwijderen uit de vijvers in Peelo en Marsdijk. Tegelijkertijd proberen ze extra zuurstof in het water te krijgen door de vijvers door te spoelen met water uit het Noord-Willemskanaal. Zij houden alle vijvers in de stad de komende tijd extra in de gaten. Ziet u in de andere wijken dode vissen? Dan kunt u bellen met het algemene telefoonnummer 14 0592.

Is dit te voorkomen in de toekomst?
Het aanleggen van gescheiden riool helpt. Op diverse plaatsen in de stad hebben ze het gemengde stelsel al vervangen door een aparte afvoer van regenwater en een aparte afvoer van vuil water uit de huizen. Deze ingrepen zijn fors en ook kostbaar. Ze combineren dit zoveel mogelijk met onderhoudswerkzaamheden aan de weg. Het vergroten van de rioolbuizen is ook een optie.

Tiplijn