Van Weenen haalde historische foto s uit het archief en plaatste deze op indrukwekkende wijze terug in het Drentse landschap. Zo legde ze verbanden tussen fragmenten bewaard verleden en de hedendaagse realiteit en creëerde ze een nieuwe werkelijkheid. De expositie is te bezoeken op dinsdag t/m donderdag van 10.00 tot 17.00 uur en op vrijdag van 10.00 tot 13.00 uur bij het Drents Archief te Assen. De toegang is gratis.
Een (on)volledig verhaal
Geschiedschrijving en fotografie; het zijn beide vormen van verslaglegging. En iedere verslaglegging zorgt voor vertekening van het gebeurde. Een foto is een momentopname, vastgelegd vanuit een bepaald perspectief met de subjectieve blik van een fotograaf. Het volledige verhaal wordt daardoor nimmer met één foto volledig verteld. Academie Minerva-alumnus Margriet van Weenen keek daarom op een kritische manier naar het fotografisch archiefmateriaal en het proces van bewaren. Ze haalde niet alleen historische foto s uit het archief en verwerkte deze in haar werk, ze stelde hierbij ook vragen als: Waarom worden deze foto s bewaard? en welke verhalen vertellen ze?
Door middel van het kunstproject wil Van Weenen het verhaal van Drenthe opnieuw vertellen, maar nu vanuit haar eigen oogpunt. Naast de fotocollectie van het Drents Archief maakte ze gebruik van voorwerpen, foto s en verhalen van inwoners van de provincie. Door verschillende technieken te gebruiken, zowel fysiek als digitaal, creëerde ze een nieuwe werkelijkheid in haar fotografische werken en collages. Margriet van Weenen werd in dit project ondersteund door de professionele Drentse fotograaf Sake Elzinga en door twee excellente studenten van Academie Minerva. Zij zorgden voor de verslaglegging van het project.
De rol van fotografisch beeld
Het kunstproject is ook een onderdeel van een gelijknamige activiteit georganiseerd door Andrea Stultiens van Kenniscentrum Kunst & Samenleving en Academie Minerva. Hierin wordt gekeken naar verschillende artistieke strategieën in de omgang met het verleden en de rol die fotografisch beeld daarin heeft. Afgelopen maart was een sneak peek van de tentoonstelling Unfixing Histories: het landschap als museum te zien op de Academie Minerva in Groningen. Ook werd er tijdens Kunst aan de Vaart door middel van een work-in-progresstentoonstelling al een voorproefje op de expositie in het Drents Archief gegeven.
Het project Unfixing Histories is een initiatief van het Drents Archief, Academie Minerva van de Hanzehogeschool Groningen, Steenbergen Stichting en Stichting Steenbergen Caerus en is mede mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdragen van het Mondriaanfonds en de Provincie Drenthe.