Helikopters en speedboten bij Landmachtdagen Assen

Helikopters en speedboten bij Landmachtdagen Assen

Zaterdag was het de dag van de Landmachtdagen in Assen. En daar mag je als Assen best trots op zijn.

De stooptroepen van de 11 Luchtmobiele Brigade hebben zaterdag een unieke open dag georganiseerd in Assen, waar zij met veel helikopterlawaai en een landingshow de bezoekers gaven waarvoor zij waren gekomen. Defensie is zich meer gaan richten op de gewone man en heeft in Assen en tien andere plaatsen in Nederland lokale open dagen georganiseerd. Duizenden mensen wisten zaterdag de kazerne te vinden.

Helikopters boven Assen
De landmachtdagen werden deels geopend met een helikoptershow boven Assen. Er werd een aanval gespeeld waarbij een Apache helikopter een hoofdrol speelde en twee andere eenheden van defensie het spel meespeelden. De Apache deed een uitgebreide verkenning waarna een tweede helikopter een scherpschuttersteam afzette op het onderofficieren hotel, hierna kon een chinook zijn landing maken op het sportveld. Na de landing van de beide helikopters op het landingsterrein, kon een ieder dichtbij genieten van de helikopters en ervaringen en vragen stellen aan het personeel. Tientallen ouders met kinderen hebben genoten van de show en het feit dat zij samen dit van zo dichtbij konden zien.

Laten zien
Voor sommigen is de landmacht een geheim en ontransparant orgaan, maar de meeste bezoekers, ouders en grootouders waren super trots op de tijd dat zij gediend hadden en vooral om te zien wat defensie nu dagelijks uitvoert. De 11 Luchtmobiele Brigade is permanent met een eenheid op uitzending, nu waren velen in Mali om daar onderstening te geven aan de grote vredesmissie aldaar.

Militairen in het centrum
Wie geen zin had om te lopen naar de karzerne kon meevaren op twee rubberboten naar de karzernepoort. Honderden bezoekers gingen per boot naar de open dag. Op het Koopmansplein, het hart van Assen, was een klimtoren geplaatst waar kinderen konden klimmen tot acht meter hoog. Dit onder begeleiding van twee militairen. Hiernaast had defensie ook vier voertuigen geplaatst waar een ieder kon kijken en klauteren op de voertuigen en proeven wat defensie nu aan materiaal heeft staan.

Tekst: Henk Smit

_auto_generated_thumb_ _auto_generated_thumb_ _auto_generated_thumb_ _auto_generated_thumb_ _auto_generated_thumb_ _auto_generated_thumb_ Henk Smit
Tiplijn