Een samenleving die is gebaseerd op lokale verbondenheid en veerkracht waarin actieve bewoners en ondernemers de krachten bundelen. Waarin we regionaal samenwerken aan een toekomst en zelf vorm geven aan onze leefomgeving. Zodat een regio ontstaat die grotendeels zelfvoorzienend is in onder meer zijn voedselvoorziening, duurzame energie, eerlijke handel, gezondheid en welzijn. Dat is wat de nieuwe beweging dat Transition Towns (TT Assen) nastreeft. Ze verwachten dat een TT-initiatief in Assen in vruchtbare aarde zal vallen, net als in inmiddels meer dan 75 andere plaatsen in Nederland.
Gastspreker is Paul Hendriksen, initiatiefnemer van TT Deventer & omstreken, Olst in Transitie en tevens actief voor Transitie Nederland. Tijdens en na zijn presentatie over de werking van TT in de praktijk wordt er met de aanwezigen onderzocht hoe ook van Assen een succesvolle Transition Town kan worden gemaakt. Hendriksen: We pretenderen niet met iets totaal nieuws te komen. Wel weten we als geen ander initiatief feitelijk alle aspecten van de samenleving met elkaar te verbinden in een streven naar een duurzame toekomst en daarin gewone burgers de hoofdrol te laten spelen.
Positieve insteek
Het TT-concept gaat over oplossingen en laat zien hoe je die zelf organiseert, samen met mensen uit je eigen straat, buurt of wijdere omgeving. Het doet een beroep op de eigen inzichten, wijsheid, creativiteit en ervaringen van gewone mensen. Vandaar de wens van TT om te investeren in de kracht van de lokale gemeenschap . Lokale politici worden hierbij ook uitgenodigd om samen met de inwoners van Assen een duurzame toekomst in te gaan.
De drijfveren voor de internationale Transitiebeweging zijn klimaatverandering, het einde van het fossiele tijdperk en de noodzaak om een op oneindige groei gebaseerde economie een menselijker en duurzamer gezicht te geven. Daarbij kiezen Transitie-initiatieven een positieve insteek. We gaan niet bij de pakken neerzitten, maar steken de handen uit de mouwen; we mobiliseren de kracht van de lokale gemeenschap , legt Hendriksen uit. De resultaten zijn eigenlijk altijd verrassend en divers , vertelt hij. In alle plaatsen waar TT wortel schiet, ontstaan werkgroepen en allerhande samenwerkingsverbanden rond een breed scala aan onderwerpen waar we in de huidige samenleving de veerkracht zijn kwijtgeraakt; voor elk wat wils dus. Mensen zullen activiteiten gaan organiseren rond deelthema s als bijvoorbeeld voedselvoorziening, bouwen en wonen, economie, gezondheidszorg, onderwijs, energie en vervoer. Vaak zijn dat onderwerpen waar ze zich sowieso al mee bezighouden, waar hun passie, zorg of vaardigheid ligt. Resultaten kunnen volgens Hendriksen variëren van de aanleg van een stadslandbouw-project, zoals Herenboeren in Boxtel tot gezamenlijke inkoop van zonnepanelen. Ook zijn er initiatieven voor de lancering van lokaal geld. Het kan allemaal.
Wil je het samen anders maar krijg je het níet voor elkaar? Kom dan naar deze speciale VPRO s Tegenlicht Meetup genaamd Youtopia De bijeenkomst start om 19:30. Inloop 19:00 uur. Om de kosten te dekken vragen wij een vrijwillige bijdrage.
Meer informatie over Transition Towns is te vinden op www.transitienederland.nl.