Vlucht Voorwaarts zoekt naar Asser maatjes voor statushouders

Vlucht Voorwaarts zoekt naar Asser maatjes voor statushouders

Vlucht Voorwaarts in Assen is op zoek naar maatjes voor statushouders. Vluchtelingen die een status in Nederland hebben gekregen moeten als nieuwe Assenaar hun weg vinden in de maatschappij.

Echt een brug slaan tussen verschillende culturen gaat niet vanzelf. Dat lukt niet met alleen een inburgeringscursus. Hiervoor is een uitdagende omgeving nodig waarin plannen gemaakt en uitgevoerd worden. En een plek waar een betekenisvolle verbinding tussen vluchtelingen (Nieuwe Assenaren) en welwillende Assenaren kan ontstaan.

Handreiking
Dat is de boodschap van het project van Vlucht Voorwaarts. Zij willen nieuwkomers uit andere culturen die na veel omzwervingen in Assen terecht zijn gekomen graag een handreiking doen. We willen samen met hen de eerste stappen zetten op weg naar een betekenisvolle toekomst in Nederland. Niet alleen omdat zij daar beter van worden, maar ook omdat wij geloven dat het goed is voor onze samenleving, voor Assen, voor onszelf.

Zij geloven ook dat verbinding met Assenaren die hier al langer wonen een belangrijk onderdeel van integratie en participatie van nieuwkomers in Assen is. Door verbinding met de Nederlandse maatjes krijgen de nieuwkomers toegang tot een Nederlands netwerk en hebben ze een plek waar ze hun hart kunnen luchten. Op die manier kunnen zij onze taal, cultuur en gebruiken leren en zij met die van hun de onze verrijken. Zo ontstaan er relaties en krijgen mensen echt een plek in deze stad met alles wat daarbij hoort (contacten, opleiding, werk). We bouwen met elkaar aan een gezamenlijke toekomst in Assen.

Assenaren gezocht
In juni zijn de eerste kennismakingsavonden van ons participatietraject. Voor de Nieuwe Assenaren zijn ze op zoek naar maatjes voor deze avonden en het traject daarna van ruim een jaar. Ze zoeken mensen die:

- uit Assen komen en bekend zijn met de Nederlandse samenleving en cultuur.
- deze nieuwe mensen welkom willen heten.
- die zich kunnen verplaatsen in een ander en gevoelig zijn voor en respect hebben voor taal- en cultuurverschillen.
- die met de nieuwkomers mee op willen lopen en hun huis voor hen open willen stellen.
- die sterk in hun schoenen staan en hun eigen grenzen kunnen bewaken.
- die als veilige haven en rolmodel willen dienen voor Nieuwe Assenaren en hen ondersteunen bij het realiseren van de plannen die ze hebben gemaakt.

Van de maatjes vragen ze dat ze vanaf juni beschikbaar zijn voor:
- 1x in de 4 weken een combigroep: hierin komen de Nieuwe Assenaren en hun maatjes (de oude Assenaren) samen onder begeleiding van een coach.
- 1x in de 14 dagen een dagdeel met de Nieuwe Assenaren doorbrengen (bijvoorbeeld s avonds eten).
- 1x in het kwartaal een zaterdag deelnemen aan een training voor Nieuwe Assenaren en maatjes gericht op dromen, plannen maken en uitvoeren.
- 1x in het kwartaal een avond meedoen aan een ontmoetings/toerustingsbijeenkomst gericht op maatjes.
- Een aantal keren meedoen met een gezamenlijk project, zoals een pop-up restaurant of talentenavond.

Vlucht Voorwaarts biedt hierbij:
- de mogelijkheid om het contact met de Nieuwe Assenaren flexibel in te vullen, afgestemd op de eigen agenda.
- persoonlijke ondersteuning door een maatjescoach in speciale bijeenkomsten voor de maatjes.
- een leertraject voor zowel de Nieuwe Assenaren als de maatjes.
- horizonverbreding door contact met andere culturen.
- deelname aan een geheel nieuw initiatief om Nieuwe Assenaren deel te laten worden van de Nederlandse samenleving.

Pepernoten en baklava
Op de grond staan pepernoten én baklava. Het is de eerste bijeenkomst van een kleurrijke groep Syrische en Nederlandse Assenaren. Omdat het op dat moment Sinterklaastijd is, wordt het gelijk gevierd met een uitwisseling van culturele lekkernijen. `We noemen onszelf Almahabba´, zegt één van de Syrische deelnemers, ´Dit betekent vriendschapsgroep in het Arabisch, want wij zijn elkaars vrienden´. Sinds Sinterklaas komt deze groep elke twee weken samen. Onderling wordt er samen druk gesport, gekookt, Nederlands geoefend en nog veel meer.

Deze groep doet mee aan Vlucht Voorwaarts, een participatieproject in Assen waarbij statushouders gekoppeld worden aan Nederlandse Assenaren om sneller de Nederlandse taal en cultuur te leren, contacten op te doen en begeleid te worden richting werk of opleiding. Op deze manier leren ze sneller meedoen in onze maatschappij.

In het afgelopen jaar startte al twee keer een lichting succesvolle groepen. In juni gaan we beginnen met onze derde lichting waarvoor weer Nederlandse maatjes nodig zijn. Hiervoor zijn we vooral op zoek naar mannen die als maatje willen functioneren, maar hebben we ook nog enkele vrouwelijke maatjes nodig. Wil jij statushouders in Assen verder helpen en tegelijk je eigen horizon verbreden? Geef je dan op als maatje voor deelnemers aan deze nieuwe groep! Mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tiplijn