Een tiental Assenaren waren op het voorstel afgekomen waaronder enkele raadsleden en journalisten. Na een vriendelijk bakje koffie en thee is er gesproken over de situatie die de afgelopen weken in de media zijn gekomen, dat het bestuur in 2011 een verzoek in Saoedi-Arabië voor een bijdrage van 750.000 euro had gedaan. Het huidige bestuur konden geen uitleg geven waarom het destijds zittende bestuur deze aanvraag had gedaan, maar veronderstelde dat het ging om een nieuw te bouwen moskee in Assen.
Moskee
De moskee El-Moslimien is voor Moslims die Arabisch spreken, ooit opgericht door de eerste generatie van de Marokkaanse gemeenschap in Assen. Nu heeft de moskee ook leden uit diverse andere landen.
Huidige Moskee El-Moslimien
Het huidige pand wat eerder een oude kleuterschool was, is verouderd. Het heeft geen energie beperkende maatregelen en is te klein voor de huidige groep gebruikers. De aanvraag speelde destijds toen het zittende bestuur de wens had om de moskee te vernieuwen en zocht toen naar iedere mogelijkheid om fondsen te werven. De huidige locatie heeft twee ruimtes en zelfs de tussenliggende ruimte wordt op de vrijdag gebruikt voor de diensten.
Duidelijke antwoorden op vragen
De huidige bestuursleden die aan tafel zaten hebben antwoord gegeven op de vragen van de bezoekers en pers, maar konden geen verklaring geven waarom het vorige bestuur destijds contacten had gezocht met de fondsen in het buitenland. Net als alle andere kerken in Assen, is het verkrijgen van voldoende geld om onderhoud en de cultuur in ere te houden moeilijk. Leden van de moskee die het kunnen betalen, dragen 2,5% van hun inkomen af aan de organisatie waarmee er wordt geprobeerd om alles rond te krijgen.
Na de publicatie van de aanvraag in Saoedi-Arabië is er ook enig onrust ontstaan binnen de gemeenschap, vooral omdat sommigen zich hard en incorrect uitte op sociale media.
Positieve vooruitgang en wederzijds respect
Het bestuur bedankte de bezoekers en hebben enkele aanwezigen een rondleiding gegeven in de moskee. Naderhand werd er nog nagepraat en afgesproken goede contacten te houden om elkaar te respecteren, vooral in deze tijd met het herdenken van slachtoffers van oorlogen en vredesmissies.