Leerlingen CS Vincent van Gogh actief in Nationaal Jeugddebat

Leerlingen CS Vincent van Gogh actief in Nationaal Jeugddebat

Op maandag 23 april namen Ditte Huizenga en Leanne Wiggers van CS Vincent van Gogh in Beilen plaats op de blauwe stoelen in de Tweede Kamer in Den Haag. Beide leerlingen uit havo 2 deden mee aan het Nationaal Jeugddebat.

De dames debatteerden over verschillende onderwerpen en presenteerden de voorstellen van hun fracties aan Kamerleden en bewindslieden.

Aan het Jeugddebat ging een intensieve voorbereiding vooraf. Beide dames namen deel aan twee voorbereidingsdagen in Utrecht en een trainingsweekend in Limburg. Tijdens deze dagen hebben we in verschillende fracties gewerkt aan vier vraagstukken , legt Ditte uit. Mijn fractie heeft bijvoorbeeld nagedacht over hoe we jongeren meer bewust kunnen maken van natuur- en klimaatverandering. De fractie van Leanne heeft gewerkt aan een voorstel om discriminatie op de arbeidsmarkt te voorkomen. 

De deelnemers gingen over deze voorstellen in debat met verschillende Tweede Kamerleden en bewindslieden. Zo ook met minister De Jonge, staatssecretaris Van Ark en Kamerleden Rens Raemakers en Lisa Westerveld. Leuk, dat deze mensen met ons wilden nadenken over deze belangrijke onderwerpen! , vindt Leanne. De staatssecretaris noemde ons voorstel zelfs bizar goed . 

Ook de andere leerlingen van CS Vincent van Gogh oefenen regelmatig met debatteren. De ontwikkeling van debatvaardigheden is een belangrijk doel van de sectie Nederlands. Leanne en Ditte kijken ernaar uit om hun ervaringen als politici te delen met hun klasgenoten.

Het Nationaal Jeugddebat is een vervolg op het Provinciaal Jeugddebat, dat afgelopen najaar plaatsvond in het Provinciehuis in Assen. Jongeren tussen de 12 en 18 jaar uit de hele provincie gingen daar in debat met Provinciale Statenleden. Twaalf leerlingen werden geselecteerd voor het Nationaal Debat in de Tweede Kamer, onder wie Leanne en Ditte.

_auto_generated_thumb_
Tiplijn