Julia Bults, Lars van der Wal en Ten Kate Racing  gekozen als Drentse Kei

Julia Bults, Lars van der Wal en Ten Kate Racing gekozen als Drentse Kei

Drenthe College heeft de winnaars van de titel Drentse Kei 2018 bekend gemaakt. Jaarlijks reikt Drenthe College deze prijs uit aan de beste student, de beste docent en het beste leerbedrijf.

De uitreiking vond plaats tijdens de studiedag van Drenthe College in Veenhuizen. Opvallend: techniek is goed vertegenwoordigd.

De winnaars zijn achtereenvolgens:
Julia Bults uit Klazienaveen  student Zorg en Welzijn,
Lars van der Wal uit Emmen - docent Techniek
Ten Kate Motoren uit Nieuwleusen  leerbedrijf

De jury oordeelde over deze drie winnaars als volgt:
Julia Bults is een student die zich onderscheidt door een geweldige drive, een groot doorzettingsvermogen en een geweldige visie op haar toekomst. Afkomstig vanuit het VMBO BB heeft zij de overstap gemaakt naar een niveau 4 opleiding; hetgeen niet de meest vanzelfsprekende doorstroomroute is. Net zo min vanzelfsprekend is haar droom om uiteindelijk verpleegkundige in de kinderoncologie te worden. Dergelijke niet vanzelfsprekende keuzes zijn typerend voor Julia. Daarmee is zij een goed voorbeeld voor alle studenten die al in het mbo studeren en meer nog voor iedere leerling die nog een keuze voor een mbo-opleiding moet maken. Zij laat zien hoe ver je kunt komen als je niet meer in beperkingen denkt.

Recentelijk heeft Lars van der Wal de overstap gemaakt vanuit het bedrijfsleven naar het onderwijs. Die verbinding met het werkveld maakt dat hij veel nieuwe visies, ideeën en technieken heeft geïntroduceerd binnen Drenthe College. Dergelijke innovaties kunnen ook weerstand oproepen; het heeft Lars er niet van weerhouden hier toch zeer actief te zijn. Als docent weet Lars zijn studenten op een niet-confronterende manier een spiegel voor te houden om hen zo te laten reflecteren op het eigen handelen. Deze handelswijze is veelal voor techniekstudenten een volledig nieuwe ervaring. Lars heeft succes met deze aanpak en stelt zich ook zelf kwetsbaar op. Het verklaart waarom hij er in geslaagd is om een echte band met zijn studenten op te bouwen.

Ten Kate Racing vervult een voortrekkersrol waar het gaat om het vormgeven van de betrokkenheid van (m.n. technisch) bedrijfsleven bij het onderwijs. In hechte samenwerking hebben zij een onderwijsprogramma ontwikkeld waarmee zij studenten weten aan te spreken, innovatie in het lesmateriaal weten te brengen en waarmee zij voor zichzelf een vijver van potentiële werknemers weten te creëren. Deze visie op de samenwerking met het mbo is in de commerciële markt waarin Ten Kate opereert nog lang niet vanzelfsprekend. Maar het is in de ogen van de jury wel de manier waarop de integratie tussen bedrijven/instellingen en het onderwijs zich zou moeten gaan ontwikkelen.

Op de site van Drenthe College heeft het grote publiek zijn stem kunnen uitbrengen. Dat hebben 1.250 mensen gedaan. De resultaten van de Internetstemming zijn meegenomen in de beraadslagingen van de vakjury. Deze heeft op 9 april j.l. haar oordeel geveld.

De vakjury bestond uit:
Mevr. M. van der Wal, manager PoO&O Treant, Emmen
Mevr. M. Nederhoed, directeur Harwig, Emmen
Dhr. M. Out, Burgemeester Assen
Dhr. P. Cool, technisch directeur Intergas, Coevorden
Dhr. H. Boers, rector Carmel College
Dhr. J. Hofstra, Drentse Kei Docent 2016
Dhr. A. Bruins Slot; voorzitter CvB Drenthe College (voorzitter vakjury)

Het is voor Drenthe College alweer voor de negende keer dat de Drentse Keien gekozen worden: vorig jaar gingen de titels naar Centric (Assen, categorie Leerbedrijf), Joas Hofstra (categorie docent; docent Burgerschap) en Manon Koekoek (categorie student; student Sport en Bewegen).

_auto_generated_thumb_ _auto_generated_thumb_
Tiplijn