Gastlessen over vrijheid op Drentse basisscholen

Gastlessen over vrijheid op Drentse basisscholen

Vrij zijn is niet voor iedereen in de wereld vanzelfsprekend. Voor kinderen is het belangrijk dat zij zich hier bewust van zijn. Daarom vindt in april de April, maand van de Vrijheid 2018  in Drenthe plaats, waarbij gastdocenten basisscholen bezoeken en in gesprek gaan met kinderen uit groep 7 en 8.

De gastdocenten bestaan uit raadsleden, wethouders, burgemeesters, gedeputeerden en Statenleden. Het uitgangspunt van het gesprek is het levensverhaal van een Joods kind dat gewoond heeft in de gemeente waar de basisschool staat.

De gastlessen zijn een initiatief van Stichting Prinsessendag in samenwerking met Biblionet Drenthe, Bibliotheek Emmen, Bibliotheek Hoogeveen en DNK, en mede mogelijk gemaakt door Stichting Bevrijdingsfestival Drenthe. De Bibliotheken in Drenthe hebben als aanvulling op de gastlessen een innovatieve en interactieve lesbrief ontwikkeld over (on)vrijheid. In de lesbrief wordt verwezen naar de boekencollectie van de Bibliotheken rondom de onderwerpen oorlog, verzet en vrijheid.

Dit jaar leveren de Bibliotheken in Drenthe voor het eerst een bijdrage aan de gastlessen van de Prinsessenstichting door ondersteuning te bieden bij het ontwikkelen van een vernieuwde opzet en de scholen in Drenthe uit te nodigen om mee te doen aan de gastlessen. Naast Drenthe doen ook scholen in Zuid-Holland Zuid en Limburg mee aan April, maand van de Vrijheid 2018 .

De gastlessen zijn geïnspireerd op de tentoonstelling In Memoriam  die in 2012 te zien was in het Stadsarchief van Amsterdam. Hier waren onder andere foto s te zien van Joodse kinderen uit Drenthe die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd en omgebracht. Herinneringscentrum Westerbork heeft de levensverhalen van deze kinderen bewerkt tot gastlessen.

Tiplijn