RUD stelt onderzoek in naar vervuilde grond Wiltonstraat

RUD stelt onderzoek in naar vervuilde grond Wiltonstraat

De RUD gaat namens de provincie een onderzoek instellen of er sprake is geweest van grondverzet op een stuk vervuilde grond aan de Wiltonstraat in Assen. Mocht dat zo zijn, wordt er onderzocht of daarbij sterk verontreinigde grond is verwijderd of verplaatst.

Dat blijkt uit een brief van het collega die naar Luc Rengers is verstuurd. Rengers stelde de verontreiniging aan het licht nadat er in februari en maart vier huisdieren waren overleden.

Lees: Luc Rengers: vier huisdieren overleden door vervuilde grond Wiltonstraat

Vervuilde grond
Door het uitoefenen van een galvaniseerbedrijf is ernstige verontreiniging ontstaan op en rond een bedrijventerrein aan de Wiltonstraat. Dit is gebeurd vanaf de jaren 70, doordat de vloer van het bedrijf doorlatend was. Daardoor is 650m3 grond vervuild met zink en 6000m3 grondwater met zink en nikkel. Bovendien is in het grondwater een licht verhoogde concentratie van chloride aangetroffen. Althans, dat was het resultaat van onderzoek in 2014, dat in opdracht van de provincie is verricht.

de RUD wil ook inzage krijgen in het autopsierapport van de overleden huisdieren: Verder wil de RUD inzage zien te krijgen in het autopsierapport, omdat de vermeende doodsoorzaak van de honden niet rijmt met de beschikbare bodemonderzoeksgegevens en de beschikking ernstig-niet spoed. Op basis van de bevindingen kan de provincie de volgende stappen bepalen.

Urgent
Het rapport spreekt van een urgent geval van ernstige bodemverontreiniging en diende voor 2015 te worden begonnen met de sanering. Voor "wonen met moestuin" zou binnen de termijn van vier jaar na het afgeven van de beschikking "Ernst en Urgentie" te worden begonnen met de sanering. Oat betekent, dat voor april 2018 moet worden aangevangen met de werkzaamheden. Tot op heden zou deze werkzaamheden nog niet zijn gestart.

Het college geeft aan dat de eigenaar zelf verantwoordelijk is voor de verontreiniging en eventuele sanering. Ook zou er geen gevaar zijn om in het pand te wonen: Met inachtneming van de gebruiksbeperking uit de beschikking zijn er geen redenen aan te dragen om de locatie niet te bewonen.

Tiplijn