Deze projecten zijn initiatieven van stichtingen en verenigingen van amateurs en vrijwilligers.
Het Cultuurfonds Drenthe werkt aan de hand van landelijke richtlijnen. Bijdragen worden beschikbaar gesteld voor bijzondere activiteiten van en voor amateurs en vrijwilligers. Voor activiteiten van en voor inwoners van de gemeente Tynaarlo kan het Cultuurfonds Drenthe een bijdrage uit het Jenny Vrieling Fonds beschikbaar stellen.
In 2018, op 29 juni, 28 september en 14 december behandelt het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe nieuwe aanvragen voor een bijdrage. Die kunnen tot 6 weken vóór die datum worden ingediend.
Volksopera Assen
De stichting Volksopera Assen kan rekenen op een bijdrage van ¬ 10.000 voor het project Volksopera Assen. Het betreft een uniek Community Art project: een volksopera voor, door, met en over bewoners van de Asser Wijken Lariks en Pittelo. Een imposant, intensief en creatief project dat als aanjager dient om de sociale cohesie in de wijk een flinke impuls te geven. De Volksopera is een muziekdrama, in het Nederlands gespeeld en gezongen door inwoners van de wijk, georganiseerd en uitgevoerd door wijkbewoners, begeleid door professionals. De buurtbewoners staan op het podium, zingen in het koor, bouwen het decor, naaien de kostuums, helpen bij de publiciteit en de organisatie en genieten natuurlijk gezamenlijk van de theatrale prestaties van hun buurtgenoten. Tijdens het hele project worden daarnaast een aantal initiatieven ontplooid en ondersteund die tot doel hebben de sociale cohesie in de wijk duurzaam te verstevigen. Daarvoor werkt Stichting Volksopera Assen nauw samen met diverse organisaties en instellingen in de wijk. Het project vindt plaats van 11 t/m 14 juli 2019 in Assen.
Zenderonderzoek stadse scholeksters in Assen
De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging, afdeling Assen kan rekenen op een bijdrage van ¬ 2.500 voor hun zenderonderzoek stadse scholeksters in Assen. Als aanvulling op een bestaand onderzoek is het de bedoeling om minimaal vijf scholeksters, verspreid in het onderzoeksgebied te voorzien van een zender (type: UvA BiTS tracker) om meer zicht te krijgen in het gebruik van het stedelijk gebied. Ze verwachten dat de aldus verkregen nieuwe inzichten aanknopingspunten bieden waar nodig eventueel beschermingsmaatregelen te treffen, bijvoorbeeld ten aanzien van maaibeheer van bermen en (grond)eigenaren met platte daken etc. Daarnaast is het project een ideale mogelijkheid voor het verspreiden van kennis, middels publicaties, interviews etc. om nog meer draagvlak te creëren voor het beschermen van stadsvogels en stadsnatuur. Een deel van de scholeksterpopulatie broedt in stedelijk gebied. Onderzoek naar scholeksters in urbaan gebied staat nog in de kinderschoenen.
Ook kreeg Stichting Garage TDI ¬5000, Stichting Het Drentse Landschap ¬2.500 en Koninklijke Van Gorcum B.V. ¬1.250.