Alleen in één overdekt rookpunt kunnen bezoekers en patiënten nog terecht om te roken, medewerkers roken voortaan achter het gebouw. Op 3 april gaat het nieuwe rookbeleid in.
Ieder kind dat geboren wordt, moet de kans krijgen om volledig rookvrij op te groeien, zo vindt de beweging Rookvrije Generatie. Het WZA wil meehelpen om dit vanzelfsprekend te maken. Dat kan in een rookvrije omgeving, met goede voorbeelden om het kind heen. Een ziekenhuis waar je door de rook loopt om bij de hoofdingang te komen is geen goed voorbeeld. Zorg en roken gaan niet samen.
Geen gezicht
Vanaf dinsdag 3 april a.s. is het overgrote deel van het WZA-terrein rookvrij. De rode lijn die de afgelopen jaren om het ziekenhuis getrokken was, is weggehaald, evenals de asbakken. Het rookpunt aan de kop van de esplanade is opgedoekt. Chris Vegter, voorzitter van de cliëntenraad: Wij vonden het niet passen dat de eerste aanblik van het ziekenhuis de rookzone is. Ook op foto s van de entree van het WZA was die rookzone onder de parapluutjes altijd direct te zien. Dat hoort niet bij de rookvrije generatie en bij het gezonde imago van ons ziekenhuis. De cliëntenraad vond het ook geen gezicht en is al met al groot voorstander van het aangescherpte rookbeleid.
Op weg naar
Er zijn ziekenhuizen waar roken echt helemaal verboden is, en waar patiënten, bezoekers en medewerkers nicotinepleisters uitgereikt krijgen. Zo ver wil het WZA (nog) niet gaan. Bestuursvoorzitter Boudewijn Ponsioen van het WZA: We zijn nadrukkelijk op weg naar een rookvrije generatie. We zijn er nog niet en kunnen er ook niet in één klap komen. Daar willen we realistisch in zijn. Om rokers tegemoet te komen, zijn er daarom vanaf 3 april nog twee rookpunten: één op het voorterrein voor bezoekers en patiënten, en één achter het gebouw voor medewerkers.
Alleen ín het huisje
Voor patiënten en bezoekers is een nieuw rookpunt gebouwd bij parkeerplaats P1. Dit is een gesloten houten huisje, begroeid met klimop zodat het niet zo in het oog springt. Deze locatie is heel bewust gekozen , vertelt hoofd Hotelzaken Janet van der Veen. De afgelopen jaren hebben we gemerkt dat veel patiënten bij de hoofdingang blijven hangen omdat ze het rookpunt aan de kop van de esplanade te ver weg vinden. Zeker bij slecht weer willen ze niet te ver lopen. Door het nieuwe rookpunt vlakbij P1 te maken, is de kans groter dat rokers er ook echt in gaan. Dat zorgt ervoor dat de hoofdingang rookvrij blijft. Rokers mogen alleen ín het rookpunt hun sigaret, elektronische sigaret, pijp of sigaar aansteken. De rook blijft dan zo veel mogelijk in het huisje en waait niet vrijelijk het pad op.
Medewerkers achter het gebouw
Het nieuwe rookbeleid geldt uiteraard ook voor ziekenhuismedewerkers. Zij mogen vanaf 3 april alleen nog áchter het gebouw roken. In het convenant van de gemeente Assen dat het WZA begin maart medeondertekende, beloven de deelnemende partijen dat ze hun best doen om medewerkers te stimuleren om te stoppen met roken. Het WZA onderzoekt momenteel de mogelijkheden daartoe. Janet van der Veen: Want uiteindelijk is dát de beste weg naar een rookvrije generatie: volwassenen die het goede voorbeeld geven.