De trainer moedigt aan en behoud de controle. je gaat nu iets te hard, probeer de kracht van je stoten te controleren , kom op verdedigen! Vergeet niet dat aanvallen soms de beste verdediging is! , ja goed, ga zo door , nog even volhouden, nog 15 sec, 10, 5 & Mooi partijtje hoor jongens!
Het oogt gelijk al indrukwekkend met de zaal vol zakken, een echte ring, spiegels en een hele wand vol posters van helden uit een glorierijk verleden. Jack Bos van Boksvereniging Assen vertelt dat de oudste bokszak al ruim 50 jaar oud is en nog steeds dienst doet. Deze zak heeft een prominente plek gekregen gelijk bij de ingang van de zaal.
Op uitnodiging lopen de ouders van de leerlingen naar binnen en nemen plaats op de banken langs de zaal. Eerst krijgen de leerlingen een zware warming up voor de kiezen. Warmlopen, krachtoefeningen en daarna op de zak slaan totdat sommigen bijna door de benen zakken. De ouders kijken bewonderend toe (met hier en daar een blik van wat doe je mijn kind aan ) en lopen enthousiast naar de ring als het moment aangebroken is. Elke leerling mag een echt potje sparren in de ring. Er mag alleen gestoten worden tussen de schouders en de heupen. Stoten op het hoofd is nadrukkelijk verboden. Veel leerlingen hebben naar dit moment uitgekeken en gaan er enthousiast op in. Sommigen met al heel snel voetenwerk, anderen met sterk verdedigingswerk en weer anderen durven echt de aanval aan te gaan. Als de sportmeester ook een potje bokst met een leerling komt hij uitgeput de ring uit en geeft hij toe dat het toch best pittig is. Zijn tegenstander is goed aan hem gewaagd en geeft aan dat het ook zo lekker is om in de ring even helemaal los te gaan. De ouders zijn ook erg trots en er komt dan ook na elk potje een luid applaus wat het enthousiasme van de leerlingen verder aanwakkert. De stoere jongens staan fanatiek met elkaar te sparren, maar ze tonen pas echt hoe stoer ze zijn als een van de leerlingen - al een beer van een vent - het door de spanning even te kwaad krijgt en door hen wordt getroost.
De Atlas doet sinds enkele jaren mee aan het sportprogramma van Special Heroes waarbij het draait om het meer in beweging krijgen van kinderen in het speciaal onderwijs en de weg naar de sportvereniging makkelijker te vinden. De sportparticipatie van deze jongeren ligt vaak een stuk lager dan dat van leeftijdsgenootjes uit het regulier onderwijs terwijl het zo goed voor ze is. Naast het gezond bewegen brengt sport ook een ontwikkeling in sociale contacten met zich mee en groeien leerlingen in zelfvertrouwen als ze groeien in de sport. Die elementen blijven dan natuurlijk niet alleen tot de sportclub beperkt maar worden weer meegenomen in het dagelijks leven.
Stichting Special Heroes is dan ook verheugd te melden dat de school sporten en bewegen in het lesprogramma heeft verankerd en beloond hen met een mooi borgingsbordje voor aan de muur van de school.