Tijdens zijn lezing gaat hij in op de vraag hoe het mogelijk is dat vriend en vijand Afghanistan zijn gaan zien als een arena waar iedereen zijn ideeën op een gewelddadige manier aan anderen kan opleggen. De lezing Afghanistan: de tragiek van een verscheurd land is gratis toegankelijk voor bezoekers met een entreebewijs van het Drents Museum.
Strijdtoneel
In deze lezing gaat Willem Vogelsang in op de aanloop naar en de ontwikkeling van een oorlog waaraan maar geen einde schijnt te komen. Hierdoor zijn ondertussen honderdduizenden mensen gestorven en een groot deel van de oorspronkelijke bevolking heeft het land ontvlucht. Vogelsang: In Afghanistan vindt iedereen wel een goede vriend en een goede vijand. Het lijkt soms alsof de hele wereld haar problemen in Afghanistan wil uitvechten. Wat is er toch gebeurd met dat prachtige land?
Willem Vogelsang
Tijdens de lezing spreekt Vogelsang niet alleen vanuit zijn deskundigheid, maar ook vanuit zijn persoonlijke ervaring met het land. Veertig jaar geleden leerde hij als jonge archeoloog Afghanistan kennen door te werken op een opgraving in het zuiden van het land. Tijdens de jaren tachtig, toen de Sovjet-Unie de communistische regering van Afghanistan ondersteunde, sloot hij zich aan bij de islamitische verzetsstrijders om reportages te schrijven voor HP/De Tijd. Hij keerde er later nog vele malen terug in verschillende rollen, onder meer als conservator, militair en diplomaat. Tegenwoordig is Vogelsang adjunct-directeur bij het International Institute for Asian Studies (IIAS) in Leiden. Hij houdt zich nog altijd actief bezig met de regio.
Kabul Portraits
De lezing van Willem Vogelsang sluit aan bij de tentoonstelling Martin Roemers - Kabul Portraits. Nederlandse soldaten in Afghanistan. In 2002 maakte fotograaf Martin Roemers een serie portretfoto s van Nederlandse soldaten in Afghanistan die afkomstig waren uit de Johan Willem Frisokazerne in Assen. Met Kabul Portraits heeft Roemers een tijdloze serie foto s gemaakt van soldaten die van alle opsmuk ontdaan zijn. Van 25 maart tot en met 17 juni 2018 toont het museum op groot formaat veertien van deze indringende foto s in de Abdijkerk.