De vorig jaar overleden zakenman heeft zijn privéleven aan twee dingen gewijd: Amerikaanse realistische kunst en onderwijs voor kansarme kinderen in New York. De documentaire laat zien hoe zijn passies in één groot gebaar van liefdadigheid bij elkaar zijn gekomen. De vertoning start om 14.00 in de Statenzaal en is gratis toegankelijk voor bezoekers met een entreebewijs van het museum. Conservator Annemiek Rens geeft een korte inleiding op de film. In de tentoonstelling The American Dream zijn werken uit de kunstcollectie van Louis-Dreyfus te zien.
Een vrijgevige blik
Een decaan van een Amerikaanse kunstschool zei ooit dat Louis-Dreyfus (1932-2016) een generosity of eye had. Hij doelde hiermee op de wijze waarop Louis-Dreyfus met een vrijgevige blik naar kunst keek. Aan het eind van zijn leven besloot hij zijn kunstcollectie van meer dan drieduizend werken te verkopen en de opbrengst aan Harlem Children s Zone te schenken, een organisatie die hulp biedt aan arme kinderen en hun families in Harlem. Dochter Julia Louis-Dreyfus maakte in 2015 samen met haar echtgenoot de ontroerende film over dit gebaar van haar vader. De documentaire duurt 60 minuten en is Engelstalig (geen Nederlandse ondertiteling).
Weer dromen door kunst
Generosity of Eye wordt getoond in het kader van de tentoonstelling The American Dream in het Drents Museum en de Kunsthalle Emden. De internationale tentoonstelling, nog tot en met 27 mei 2018 te zien, geeft een breed overzicht van werken uit het naoorlogs Amerikaans realisme. Binnen en buiten de Verenigde Staten betekent de uitdrukking American Dream dat iedereen evenveel kans heeft om iets van zichzelf te maken. Vaak blijkt deze droom eerder een American nightmare te zijn: soms is het onmogelijk om uit de vicieuze cirkel van armoede te komen.
Generosity of Eye laat zien hoe kunst deze mensen weer liet dromen. Meer informatie: www.visittheamericandream.com