Nubische collectie uit Boston vanaf december in Drents Museum

Nubische collectie uit Boston vanaf december in Drents Museum

Vanaf december 2018 presenteert het Drents Museum de archeologische tentoonstelling Nubië  Land van de Zwarte Farao s, georganiseerd door het Museum of Fine Arts in Boston.

Algemeen directeur Harry Tupan ondertekende afgelopen week in Amerika de contracten met het Museum of Fine Arts in Boston. Maar liefst 300 objecten uit de Nubische collectie van Boston komen naar Assen. Deze indrukwekkende voorwerpen uit de periode van 2400 v. Chr. tot circa 350 na Chr. vertellen het verhaal van de haat-liefdeverhouding tussen het oude Egypte en de Nubische koninkrijken.

Zwarte farao s
Nubië is het gebied van de Nijlvallei in het zuiden van Egypte en het noorden van het huidige Soedan. De geschiedenis van het Nubische gebied was nauw gekoppeld aan dat van de Egyptische farao s. De tentoonstelling biedt een overzicht van het fascinerende Nubië tussen 2400 v. Chr. tot circa 350 na Chr. Centraal staat de periode tussen 750 en 664 v. Chr. waarin de Nubiërs zelf Egypte veroverden en de Zwarte Farao s van Nubië het Egyptische Rijk regeerden.

Mysterie van het oude Nubië
Met circa 300 objecten uit de Nubische collectie van het Museum of Fine Arts in Boston toont het Drents Museum het mysterie van het oude Nubië. De wetenschappers van het museum in Boston waren van 1916 tot 1920 betrokken bij het opgraven van de vondsten. Tot de topstukken behoort een deel van de grafinventaris van Koning Taharqo, waaronder 60 shawabti s. Dit zijn beeldjes in de vorm van een mummie, die de dienaar van de overledene in het hiernamaals moesten zijn. Op de shawabti s staan inscripties die vertellen dat de figuurtjes werken voor de overleden koning.

Algemeen directeur Harry Tupan: Het is een grote eer om met een van de grootste en bekendste Amerikaanse musea samen te werken. Het Museum of Fine Arts ziet in het Drents Museum ook een partner voor toekomstige tentoonstellingsprojecten.

Archeologische tentoonstellingen
De tentoonstelling Nubië, die een relatief onbekende beschaving uit de oudheid belicht, sluit aan bij de missie van het Drents Museum: het Drents Museum toont Drenthe een blik op de wereld en biedt de wereld een blik op Drenthe. Het Drents Museum heeft inmiddels een rijke traditie opgebouwd van grote internationale archeologische tentoonstellingen, zoals Het Terracotta Leger van Xi an (2008), Dode Zeerollen (2012), Maya s (2016) en IRAN  Bakermat van de beschaving (juni 2018).

Tiplijn