In het programma, met ook stukken van Weills tijdgenoten zoals George Gershwin en Cole Porter, reizen we van Duitsland via West-Europa naar Amerika. Het concert start om 14.30 uur en is gratis toegankelijk voor bezoekers met een entreebewijs van het Drents Museum. Vol=vol.
De Amerikaanse musicalwereld bewees in de periode tussen de twee wereldoorlogen dat ze serieus genomen moest worden. Broadwaymuziek van Charles Ives, George Gershwin en Cole Porter was ongekend mooi en vernieuwend, met een extra schepje drama voor het brede publiek. Emmelkamp en Van der Laan laten horen hoe Kurt Weill, met zijn bijzondere combinatie van klassieke en populaire muziek, een plekje heeft gevonden in de galerij van grote Amerikaanse componisten.
Een wonderkind
Kurt Weill (1900-1950) speelde al piano vanaf zijn vijfde in zijn geboorteland Duitsland. Hij speelde piano en gaf toen hij nog maar twaalf jaar oud was een concert met eigen composities. Weill werd wereldberoemd toen hij de muziek schreef voor de Dreigroschenoper (Driestuivers-opera) van Bertolt Brecht en Elisabeth Hauptmann. In 1933 kwam in Duitsland het naziregime aan de macht en de Joodse Weill vluchtte naar Parijs. Twee jaar later maakte hij de oversteek naar de Nieuwe Wereld: hij begon een nieuw leven in New York en had grote invloed op de Amerikaanse musical.
Janet Emmelkamp en Gerard van der Laan
Janet Emmelkamp is mezzosopraan en heeft klassieke zang gestudeerd aan het Utrechts Conservatorium. In Nederland en in het buitenland heeft ze brede ervaring opgedaan met zang en theater, onder meer door te werken bij Theatergroep Hollandia en in haar werk als altsoliste in Frankrijk. Gerard van der Laan studeerde piano aan het Utrechts Conservatorium en werkte als pianodocent. Tegenwoordig is hij solist, speelt in kamermuziekensembles, begeleidt koren en solisten en musiceert in het Gaudioso-pianotrio.
The American Dream
Het concert is een van de activiteiten bij de tentoonstelling The American Dream in het Drents Museum en de Kunsthalle Emden. De tentoonstelling laat kunst zien van het Amerikaans realisme van na de oorlog: in Nederland uit de periode 1945-1965 en in Duitsland uit de periode 1965-heden. De kleurrijke, dromerige of confronterende schilderijen van onder anderen Edward Hopper, Andy Warhol en Alice Neel spelen met wat je dacht te weten over droom en realiteit in het dagelijks leven in Amerika. Het concert duurt van 14.30 tot 15.30 uur in de Statenzaal van het Drents Museum.
Meer informatie: www.visittheamericandream.nl