De afgelopen weken heeft de Oorlogsgravenstichting de graven van zes Nederlandse oorlogsslachtoffers begraven op de Zuiderbegraafplaats in Assen grondig gerenoveerd en voorzien van een nieuwe grafsteen. De werkzaamheden, die vorige week maandag zijn begonnen, zijn vorige week afgerond. Hierna zal de gemeente Assen zorgen voor nieuwe beplanting zodat de slachtoffers weer een waardige laatste rustplaats hebben.
Alle zes slachtoffers zijn dwangarbeiders die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Duitsland zijn omgekomen. Het gaat om Andries Hup (25), Tjeerd Mulder (25), Albert Bijholt (26), Frederik Niemann (28), Rudolf Zoer (29) en Gerrit Reurink (18). Zij liggen naast elkaar begraven in een apart perkje op de begraafplaats. Na de oorlog kozen hun families ervoor om hun geliefden te laten herbegraven in Nederland. De overbrenging en herbegrafenis werden verzorgd door de Nederlandse overheid.
Hun graven werden halverwege de jaren vijftig door de Oorlogsgravenstichting voorzien van een grafsteen. De Stichting constateerde verschillende gebreken aan de bijna 70 jaar oude stenen. Daarom zijn de stenen nu vervangen door de kenmerkende witte stenen die gekenmerkt worden door de Nederlandse leeuw.
Over de Oorlogsgravenstichting
Nederland telt 180.000 oorlogsslachtoffers. De Oorlogsgravenstichting houdt het offer dat deze mensen brachten in ere door hun graven te onderhouden of hun naam aan te brengen op een monument, hun levensverhalen te registreren en door te geven aan komende generaties. Namens de Nederlandse overheid beheert de Stichting wereldwijd 50.000 Nederlandse oorlogsgraven. Daarnaast verzorgt de Stichting 10.000 geallieerde oorlogsgraven. Deze graven bevinden zich in bijna elke gemeente in Nederland. De lokale consuls daar spelen een belangrijke rol bij het uitoefenen van toezicht en het onderhouden van deze graven. De consuls, die meestal in dienst zijn van een gemeente, worden officieel benoemd door de burgemeester.
assenstad drentsnieuws