Vanaf 1839 is telkens getracht de kronkelende Reest te temmen en recht te trekken. In ruim 150 jaar, tot 1989, is dit de waterstaatsingenieurs nooit gelukt. Ook landbouwkundige ruilverkavelingen kregen maar geen greep op het Reestdal. Deze historie wordt met beelden belicht.
Tevens geeft Hanskamp antwoord op vragen als: Waarom kronkelt die Reest nu nog zo wellustig door ons landschap? In welke opzichten is dit gebied Drenthe Anders ? Wat zijn de kenmerkende verschillen met de Drentsche Aa?
Bernhard Hanskamp zal als onderzoeker en auteur deze geheimen rond de Reest onthullen met behulp van prachtige beelden van mede-auteur Hans Dekker. Denk aan zeer recente foto s uit de lucht en vanaf de grond en diverse nog nooit vertoonde historische beelden. Hanskamp maakte de ruzies in Den Haag tussen beide provincies Drenthe en Overijssel in bijzijn van minister Gerrit Braks als ooggetuige mee.
Met enkele gedichten zal de grote historische en culturele betekenis van de Reest worden toegelicht. Tot slot vertelt Hanskamp hoe Stichting Het Drentse Landschap de Reest samen met het waterschap, een aantal boeren, het Rijk en de provincie weer van de oude allure voorziet. Dit nadat Den Haag (het ministerie) er in 1962 de handen vanaf had getrokken.
De voordracht vindt plaats op zaterdag 24 februari van 12.00 tot 13.45 uur en kost ¬ 14,50 p.p. Aanmelden kan via
Iedere belangstellende kan het boek over de Reest met een speciaal groot slothoofdstuk over 150 jaar de grensrivier Reest 1939-1989 gratis bestellen via een mail naar